1553

Това зима ли е? Дунав замръзвал, хората пиели и пеели на леда в морето

Сега изревахме от една снежна буря и половината държава затвори. А бързо забравяме какви зими са сковавали България!

Тази на 1922 година се счита за една от най-мразовитите у нас. При зимния апокалипсис  замръзва Черно море и цялото крайбрежие, но не само в района на пристанищата. Температурите в ония февруарски дни падат до -24.3°С. Дебелината на леда достига до 30-40 см. По замръзналото море хора са се пързаляли с кънки. Други вадели масички и грамофони и сядали да пият и замезват насред морето.

На север бедствено било положението чак до Варна, където дебелината на леда надхвърлила 30 сантиметра. Във вестник „Варненска поща” от 14 февруари е описана драмата на английския кораб „Лайт оф Патрос”, опитващ се безуспешно да напусне пристанището. Морето носвло големи ледени късове и ги натрупвало на етажи по варненския залив и цялото крайбрежие. Хора разказват, че 80-километровото разстояние до нос Емине можело да се измине пеша по ледената магистрала. В сковалия студ лебедите били изядени от вълците по Дунава и във Варненско.

Зимата на 1922 година се счита за една от най-мразовитите у нас. Възрастни хора си спомнят, че тогава река Дунав спира и замръзва като на снимка. Хората са можели да стигнат до съседна Румъния само вървейки по леда. Първи обаче се възползвали от положението румънските вълци, които преминали необезпокоявано и похапнали на воля от стоката на българските стопани.

 България е под няколко метра сняг и през 1954. В някои градове снегът стига чак до покривите на къщите. Именно тогава е най-дългото замръзване на Дунава – цели 89 дни, от 21 декември 1953 година до 19 март 1954 година, като пълното замръзване е било 66 дни.

Рекордни снеговалежи паднали и през януари 1963 г. Тогава комунистическата власт призовала гражданите да излязат и да чистят улиците. Това обаче било непосилна задача дори за военните, камо ли за обикновените хора, въоръжени само с метли и лопати. Най-щастливи били децата, които си устройвали всякакъв род забавления. Едно от най-екстремните било да скачат в преспите от втория етаж на блокове и къщи.

Яка е била зимата още през 1985 година.

Зимата през 2012 също е студена, но най-мразовито е било в град Кнежа, където е поставен температурен рекорд – цели минус 22.6 градуса. Зимата на 2012 година е запомнена и с още температурни рекорди, поставени в цели 15 български града, където са измерени рекордно ниски за града температури. Вероятно си спомняте и замръзналия Дунав в района на Свищов и Силистра.

Най-ниската температура в България измерена някога през зимата обаче е страховита в сравнение с отрицателните градуси в 15-те града през 2012 година. Най-ниската температура у нас, откакто се води подобна статистика и се правят замервания, е вледеняващите -38 градуса, които са измерени през 1947 година в Трън. Трън е сред най-студените места у нас през зимата, но силно се надяваме тези -38 градуса, които ни е трудно дори да си представим, да не се повтарят.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Неанонимен

Неанонимен

04.12.2023 | 09:34

Едно време, при другаря Живков, какви зими и какъв сняг имаше ехееееееее! А сега? Виновна е демокрацията, ЕС и НАТО най-вече!

Отговори
3 0
Силистренец

Силистренец

04.12.2023 | 07:44

Снегът в Силистра започваше ноември и се топеше през март. Снежната покривка си беше редовно над половин метър. Съвсем в реда на нещата беше Дунав да замръзне.

Отговори
2 0
Тодор

Тодор

04.12.2023 | 00:20

Дунавът , при Силистра, замръзна и 1988, зимата. Имаше случаи, на български турци, които бягаха в Румъния, за да се качат там, на някой турски кораб. Силистра, също беше покрита с 6-7 см лед и имаше много подхлъзнали се и счупили, я ръка, я крак. Начупиха се и клоните, на повечето дървета.

Отговори
1 0
Чичо Гоче

Чичо Гоче

04.12.2023 | 08:38

А кажи от какво са бягали оттук българските турци? От хубавото ли? От светлия ни куманизъм?

Отговори
3 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?