4232

Топ синоптик втрещи с прогноза за юли: Какво ни чака през целия следващ месец?

След топлия завършек на юни, юли ще започне с чести валежи

 

Средните климатични максимални температури за месец юли ще са между 28 и 33 градуса, а средните минимални - между 14 и 19 градуса.

Във валежно отношение месецът ще бъде близко до нормите, като условия за валежни суми над нормалните ще има в Западна България, в Западна Стара планина и в планините от Рило-Родопския масив. Това сочи прогнозата на Петър Янков, дежурен синоптик на ТВ-МЕТ, цитиран от „Труд”.

След топлия завършек на юни, юли ще започне с чести валежи. Още в началото на юли от северозапад ще започне ще се пренесе хладен и влажен въздух. На много места ще превали и прегърми, като по-интензивни ще бъдат дъждовете над Западна и над Северна България.

В Западната половина от страната ще има условия за градушки. Температурите ще се понижат и ще бъдат от 24 до 30 градуса. На 4 ще вали и гърми с по-интензивни дъждове в западните и централни райони. От 5 до 7-ти юли ще настъпи временно стабилизиране на времето ще бъде слънчево, с временни заоблачавания в следобедните часове.

Ще се затопли и максималните температури ще бъдат около и над 30 градуса, достигащи до 35, 37 градуса. В края на първата десетдневка на 08 и 9 юли краткотрайни валежи се очакват в централните райони и по черноморското ни крайбрежие.

Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще има в началото на втората десетдневка от 10 до 13 юли. Краткотрайни валежи и гръмотевици се очакват и по Черноморското ни крайбрежие. 

От 14 юли предстоят няколко слънчеви и горещи дни. Към края на второто десетдневие ще започна нов период с валежи и с по-нестабилно време, когато в следобедните часове ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици. Тогава ще бъде относително по-хладно.

През третото десетдневие в западната половина от страната ще вали често, а на изток ще преобладава слънчево и топло време. Температурите ще достигат 29 - 34 градуса.

По-съществени заоблачавания и валежи по ще има към 27 до 29-ти, когато валежите ще достигат и до нашето черноморско крайбрежие.

 

Геомагнитна прогноза

Повишена активност в периода 14-17 юли

През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури на Балканите.  Повишаване на геомагнитната активност до умерени нива се очаква през периода 14-ти, 17-ри юли, и около 20.

Месец юли за равнинната част на страната е най-топлият месец от годината. Времето по-често е слънчево и горещо, а максималните температури са около 30 градуса. През този месец са измерени и едни от най-високите температури в България.

През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури откакто се мери температура на въздуха.

В Пловдив, живакът в термометрите достигна 45 – то деление, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39 и 43 градуса. В София също бе отбелязан рекорд – 40,2 градуса. Горещо с температури до 43 градуса е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.

 

Народна метеорология

Люта зима, ако е много горещо на 15, 16 и 17 юли

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

За юли народната метеорология гласи: Колкото са по-горещи са 15, 16 и 17 юли (горещниците по стар стил или 28, 29, 30 по нов), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.

Ако прогърми на Илинден (20 юли), овошките ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?