4020

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени у нас на 29 май

Тленните останки на цар Фердинанд се завръщат в България на 29 май. Те ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“ около 15.00 часа.

Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца  „Врана“. Там ще бъде посрещната от цар Симеон II и царското семейство, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.

Завръщането на най-дълго управлявалия монарх от Третото българско царство ще се случи 76 г. след смъртта му. 

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му - принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?