4020

Тихомир Безлов: Полицейските досиета на Николай Николов-Паскал са празни

Николай Николов-Паскал отдавна беше много значима фигура, може да се каже в началото на 90-те. При опит да се намерят данни за него се оказа, че неговите полицейски досиета са празни. Като име, което има значение основно в незаконните цигари беше някъде до 2015 г.“ Това заяви в ефира на БТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Голяма изненада е това, което се случва и появата на неговото име. До момента това, което се появи са неофициални съобщения. Нямаме пресконференция на ДАНС или на КПКОНПИ“, допълни Безлов. 

Николай Николов-Паскал бе задържан за 72 ч. заедно с трима други, сред които и шефът на Агенция „Митници“ Петя Банкова, и обвинен за участие в организирана престъпна група. Групата се е занимавала с търговия с влияние, подкупи и контрабанда от януари 2023 г. до вчера. Арестите станаха след акцията на ДАНС и КПКОНПИ в „Агенция Митници“.

По думите на Тихомир Безлов премиерът в оставка Николай Денков би трябвало да поиска данни от ДАНС, за да разбере за какво става дума.

„България от 1996 г. залавя кокаин. Намерили сме 170 кг – да, голяма количество, но в Европа се залавят 300 тона годишно. Много предизборно стана този сюжет с митницата“, допълни той. 

След акцията шефът на „Агенция Митници“ Петя Банкова коментира, че преди време е имала лоши отношения с шефа на ДАНС и подозира, че именно той стои зад акцията.

„Обикновено това, което се случваше в прокуратурата, МВР и специалните служби, в когато искате да се освободите от един човек, му създавате служебни проблеми. Има и упорити хора, които ги местят от една стая в друга, но това като че ли не е само практика там“, каза още Тихомир Безлов. 

Той коментира и разкритията на германското издание „Шпигел“ за предполагаемо скривалище на оръжия на „Хамас“ у нас. По думите му вероятно зад това стоят палестински бежанци.

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?