4232

Термометърът се пръсна! Месечни рекорди на 5 места у нас, ето кои...

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха месечни рекорди на пет места у нас. 

За първи път толкова високи температури са измерени през април в Ново село - 33,1 градуса, Лом - 33,6 градуса, Варна - 29 градуса, Стара Загора - 30,8 градуса и връх Мургаш - 20,8 градуса.

Близки до рекордните температури показваха термометрите в Кнежа и Русе още в 15 часа. Там бяха измерени 33 градуса. Това са стойности много над обичайните за средата на април.

В минали години в Кнежа през този месец температурата е стигала и до 36 градуса.

Синоптиците предупреждават да се пазим от жегите и да се готвим за рязката промяна на времето, която ни очаква от сряда.

Във вторник ще остане горещо, следобед - със стойности близки до 30 градуса. Ще бъде ветровито, а облачността ще се увеличи. В края на деня ще има и места с с краткотрайни валежи.

В сряда ще се развива купесто-дъждовна облачност, като най-напред в северозападната половина на България ще започнат краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вятърът ще се усилва.

Възможно е валежите да бъдат интензивни и да има градушки. Ще започне да нахлува студен въздух. От сряда нататък ни очаква рязка промяна на времето. Температурите ще се върнат към ранната пролет.

До началото на следващата седмица ще бъде необичайно студено за април, с вятър, чести валежи, на моменти и интензивни, с условия и за гръмотевични бури и градушки.

С напредването на следващата седмица времето ще се затопля, слънчевите часове също ще се увеличат. Няма съвсем да липсват и валежи, дори и гръмотевици.

Очакванията са най-приятно да бъде времето в самия край на април - нито твърде горещо като днес, нито твърде студено като дните от четвъртък нататък, пише bTV.    

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?