49

Теодора Генчовска: Преговорите за РС Македония в ЕС започват, когато впишат българите в конституцията

Истинските преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз ще започнат, когато българите бъдат вписани в конституцията на страната. Това увери министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска пред журналисти.

По-рано тя и външният министър на Северна Македония Буяр Османи подписаха протоколът, който е в допълнение към френското предложение за членство на Скопие в ЕС и е условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел.

Това е условието, което ако бъде изпълнено, започват истинските преговори с ЕС. Зависи от македонската страна и тяхната политическа воля, но всичко е в техен интерес кога ще започне това, коментира Генчовска.

Процедурата за промяна на конституцията трябва да стартира след конференцията в понеделник, стана ясно от изказването й. След като българите бъдат вписани, ще има и втора междуправителствена конференция, на която ще започнат същинските преговори на Северна Македония за ЕС.

Промяната в конституцията може да продължи 3 месеца, но и 2 години, както беше за промяната на името на РСМ, подчерта обаче външната ни министърка. Тя напомни, че още на 15 декември в МВнР е дошла нота от РСМ, с която се казва, че те имат готовност за включване на българите в конституцията.

Северна Македония и България пък ще подпишат и декларации относно македонския език. Това ще стане още утре в Брюксел.

България не прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на Северна Македония, изцяло се съобразяваме с решението на парламента. България не признава техния официален език, но това е малко по-специфично в контекста на останалите държави членки на ЕС и не можем да ги задължим да приемат нашата позиция, каза Генчовска.

Българската позиция остава, обясни и зам.-министър Велислава Петрова. Тя подчерта, че утре София ще декларира, че не признава македонският език.

Утрешната конференция обаче отваря напълно вратата на Албания да преговаря с ЕС и да започне да отваря преговорните глави, стана ясно още от изказването на Генчовска.

Няма промяна в т.нар. френско предложение, преговорната рамка е такава, каквато ни беше предоставена. Това политическо и дълго говорене в РСМ е било насочено към тяхната общественост, но вече уточнихме, че промяна няма, обясни още външната ни министърка. Тя припомни, че в днешния протокол, който двете страни подписаха, са записани и конкретни срокове за това какво трябва да направи Северна Македония. В нея са включени и четирите искания на българската страна - да се разрешат историческите въпроси, българите да бъдат вписани в конституцията, да се сложи край на езика на омразата и Северна Македония да отвори досиетата на югославските тоталитарни комунистически служби (УДБА).

Наистина днес всички станахме свидетели на един много важен момент - заседание на втората междуправителствена комисия. В рамките на заседанието беше обсъдено това, което е направено в секторните политики, има 5 работни групи, беше отчетен прогресът и бе изговорено това какво и кога може да се случи в секторите енергетика, транспорт, строителство, култура и др. Най-важният резултат е подписването на втория протокол. Той съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които на практика имат за цел да разрешат много от отворените въпроси, категорична бе Генчовска. Тя подчерта, че този протокол не е документ сам за себе си, а е част от пакета на т.нар френско предложение.

Много е важно това, че в протокола, който днес беше подписан, има конкретни срокове. Има механизъм, който да проследява неговото изпълнение и ангажира останалите страни членки да следят за него. Това е най-ценното на т.нар. френско предложение, допълни още тя.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Не се правете на луди!

Не се правете на луди!

17.07.2022 | 18:54

Генчовска,публикувайте оригиналния текст,какво точно днес подписа!!!???

Отговори
1 0
комунист

комунист

17.07.2022 | 14:57

Нищо няма да изпълнят македонците.За тях това са като Минските споразумения за Украйна.

Отговори
4 1
Рони

Рони

17.07.2022 | 13:46

Женицата от женския пазар пак се изказа. Проглушихте света че Кирил е национален предател сега договорът е много добър. Уйчиндолския няма ли да се провикне. Няма пари в държавата, бебетата на Гроздан са гладни. Македонияяяяв.

Отговори
3 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?