46

Таван на надценката на 100 основни стоки иска министър Алексиев

Кабинетът предлага нова мярка срещу прекомерно високите цени

Голяма промяна обмисля кабинетът, за да овладее твърде високите цени. 100 основни стоки ще имат таван на надценката до 10 процента, съобщи пред bTV вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев.

„Обмисляме да въведем таван на надценката за основни стоки и продукти в магазините. Става дума за около 50 до 100 артикула от малката потребителска кошница“, каза Алексиев.  Таванът ще е от порядъка на 10%. А мярката вероятно ще е временна, добави вицепремиерът.

 „Това може да мине през решения на Министерския съвет с нормативен акт, а другото е - ако веригите проявят добросъвестност да бъде по обща воля на правителство, от държавата и на самите вериги. Така или иначе трябва да се случи. Идеята е да има споразумение за кои продукти ще е“, каза още Алексиев.

На въпрос не нарушава ли тази мярка пазарната икономика, вицепремиерът уточни, че тя има нужда да бъде възстановена.

„Пазарната икономика изключва и практики на нелоялна конкуренция. От друга страна когато бизнесът получава компенсация за ток, тоест помощ от държавата - тогава не говорим за пазарна икономика, когато се наложи. И държавата за да защити уязвимите в тези условия - населението, предложи такъв механизъм, тогава започваме да говорим за пазарна икономика. А при подобни тежки кризи като коронавируса и войната, някои от нормалните механизми на пазарната икономика се изкривиха. Държавата е затова - за да съблюдава да се възстанови една справедливост и наистина пазарната икономика занапред да продължи да функционира“, обясни още той.

Алексиев обяви и че ще бъдат предадени данни на Комисията за защита на конкуренцията, по които се прави извод за съмнение за картел между големи хранителни вериги.

„Направени са 600 проверки и много притеснителни неща се установяват от там. Има притеснителни данни, но не мога да спекулирам с това дали има картелни споразумения. Ние ще му предоставим цялата информация на Комисията за защита на конкуренцията за съмнение за картел между големи хранителни вериги у нас. Имаме данни, които навеждат към това заключение и се знае за кои магазини става дума, но няма да ги споменавам“, добави Алексиев.

Той коментира и темата с медицинските хеликоптери.

„Ние възнамеряваме да имаме два вертолета до средата на годината, които ще могат да извършват спешна медицинска помощ по въздух. Държавният авиационен оператор не е търговско дружество и това не е пречка, за да летят хеликоптерите“, каза Алексиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Западняк

Западняк

13.03.2023 | 00:05

Това е диктатура на некадърниците!

Отговори
2 1
Ти си паразит

Ти си паразит

13.03.2023 | 08:56

Заради такува като тебе продажници са високи цените.

Отговори
0 0
Кольо

Кольо

12.03.2023 | 21:28

Министри малоумници, какъв таван бе?! Направи си магазин и продавай с 1% надценка!!! Прости хора лъжат други прости хора.

Отговори
2 2
Чакатило Грънч от ПОТ ТВ

Чакатило Грънч от ПОТ ТВ

12.03.2023 | 21:45

Китаец, ти ли си бе?

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?