Татяна Дончева: Станишев не е Виденов - Жан се е борил и доразвил

 -  Г-жо Дончева, допускате ли на конгреса сценарий, в който Станишев, притиснат от недоволството в партията, си подава сам оставката, както направи това Жан Виденов с думите:  „Ръководството няма партийна подкрепа"?

- Аз мисля, че Жан Виденов, ако е искал да бъде преизбиран на оня драматичен конгрес през декември 1996 г., е щял да си осигури преизбирането. Но Жан е друго тесто човек. Жан не е партиен аристократ, Жан е момче от народа, което цял живот се е борило и самодоказвало. Може би е жалко за партията, че Жан се случи в лоша конюнктура, в лоши времена, когато много неща изглеждаха по един начин, после се оказаха по друг. Много силни бяха враговете му, още твърде млади, твърде влиятелни. Но общо взето той си даде сметка, че в интерес на партията е в този момент неговата оставка. При Сергей Станишев няма такава мисъл. Снощните му изявления са - „Аз имам най-голяма подкрепа в партията и мога да си направя референдум." Естествено е един председател да има най-голяма подкрепа в партията, един действащ председател. След като осем години е управлявал, негови са един куп назначения, един куп лансирани ключови фигури по места. Проблемът е, че партията губи влияние и колкото по-дълго време стои той, толкова вече партията ще губи влияние. А това би трябвало да ни интересува всички, него също. На конгреса може да се постави въпросът и може да бъде политически решен. Аз, говорейки за политическата страна на въпроса, не искам думите ми да се тълкуват като подмяна на политическите аргументи с юридически. В крайна сметка ние там трябва да търсим политическото решение за партията. Като намерим политическото решение, и юридически ще го направим.

-  Възможен ли е все пак избор на нов лидер на БСП на 47-ия конгрес?

- Той изборът е възможен, не може да бъде вписано решението в съда. Но ако е въпросът за вписването, то също може да се организира след няколко месеца. А дали формулата, която ще се избере, е директно да се отива на избор при някакво стечение на обстоятелствата, дали да се отива на гласуване на недоверие с откриване на нов цикъл отчети и избори, и ново заседание на конгреса или нов конгрес след три-четири месеца - това е решение на конгреса. В тази насока може да се мисли.

-  Какъв е достойният изход за Станишев в тази ситуация?

- Достойният изход за него в тази ситуация, след като е пропуснал първата възможност, е на самия конгрес да обяви оставка. Особено след като знае резултата и вижда от обиколката си в страната - тази тотална апатия на залите и въпросите, които му задават и на които той никога не отговаря, но си мисли, че те, залите не забелязват, че той говори, но не отговаря това, което го питат. Да призове конгреса да насрочи ново заседание - толкова месеца, колкото в устава е предвидено, да обяви, че е готов да управлява партията в този период, без да се кандидатира той. Да обяви, че останалите кандидати могат да направят една разумна кампания в рамките на партията, където всеки да изложи пред партийните членове, не само пред делегатите на конгреса, вижданията си за това, какво и как трябва да променим, какво да постигнем, с кого да го направим. Но се опасявам, че той не е способен на такова нещо. За разлика от един Жан Виденов.

-  Като че ли през последните месеци се наблюдава едно противопоставяне на млади и стари на БСП, може би всичко тръгна от  „презареждането"?

- Това е един от въпросите, който според мен се решава погрешно. БСП има проблем с влиянието си сред младите хора и това е много смешно, защото БСП има най-млад лидер вече 8 години. И този проблем продължава да стои. Това, което се предлага и което ще се лансира като реформа - създаване на младежко обединение, е първо ерзац мероприятие. Тези млади хора са членове на партията, те са партийно организирани, членуват в ръководства, в основни организации и във всякакви активности. Какво получаваме ние като влияние, ако ги обединим още веднъж? Нищо, защото нищо не събират. Същевременно, менажирайки ги по този начин, някои от сегашното Изпълнително бюро създадоха този псевдоконфликт между стари и млади. Първо, създавайки им измамно впечатление и измамно себеусещане, че те са върха на политиката и няма какво да учат и че за тях така мислят и техните връстници. А който не мисли... да си гледа работата. Вкараха ги в интригите на ръководството на партията, направиха ги като жив щит, решавайки си всъщност въпросите за собственото си пребиваване в Изпълнителното бюро, за собственото място на „Позитано" и всякакви неща. Много погрешно е млади хора бъдат научени най-напред на интрига и апаратни ишерети, не на това, че от тях ще се иска да бъдат ония фигури, които ще увличат други млади хора, които не са свързани с БСП.

- Кирил Добрев обяви, че сред младите вие сте неразпознаваема...

- Аз? Искаш ли да ти чукна фейсбука си. Аз имам четири пъти повече приятели от Станишев, без да имам апарат, без да имам red.bg и някакви други казионни сайтове. Към мене може да има възражения от друго естество, но възражения, че аз съм неразпознаваем човек сред младите хора, са просто смешни. За лошо или за добро аз съм най-разпознаваемият човек в БСП. За лошо или за добро....

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?