49

Търсим алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" до 2024 г.

Ще търсим алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" до 2024 г. Това решиха окончателно депутатите по предложение на ГЕРБ-СДС с гласовете на ГЕРБ, ПП, ДПС, "Български възход" и "Демократична България". "Възраждане" и БСП бяха против. 

Прието беше решение за иницииране на процедура за лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на неруско ядрено гориво.

Проектът на решение предвижда МС, в изпълнение на директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, да предприеме мерки за обезпечаване дейността на Агенцията за ядрено регулиране в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.

Ускоряване на процеса по сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5 енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е със срок за първа доставка до април 2024 г., е записано още в решението.

Според Борислав Гуцанов от БСП намесата в работата на АЯР и взимането на политичекски решения в тази посока не е правилно. И поиска представители на Агенцията да дойдат в парламента. 

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев пък отговори, че на енергийна комисия преди дни са били дадени отговори на повечето въпроси, който възникнаха в пленарна зала по време на обсъждането на решението.

По думите на Добрев решението на Народното събрание не е намесва в работата АЯР за лицензиране или не на едно или друго гориво, а с решението се възлага на МС да обезпечи дейността на Агенцията.

Целта е да гарантира, че през 2025 г. ще имаме работеща атомна електроцентрала, както 5-ти, така и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", и да се обезпечи гориво, обясни Добрев.

По време на енергийната комисия преди дни председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски посочи пред депутатите, че за 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" има ядрено гориво до април 2024 г., а за 6-ти блок - до 2028 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
просто

просто

09.11.2022 | 14:31

Евтини алтернативи няма, досега някой да ги е открил, даже по тая логика, американците спретнаха режима в Украйна и последвалата война, за да си продават скъпия газ!

Отговори
2 0
Ганчо

Ганчо

09.11.2022 | 14:03

То да не е само гориво? А резервни части от кой ще вземат? ТЕЦ Марица Изток 2 също ползва руски технологии и резервни части.

Отговори
4 1
Явно фашисти и нацисти вече управляват страната ни

Явно фашисти и нацисти вече управляват страната ни

09.11.2022 | 13:57

Продажни български политици

Отговори
4 1
655

655

09.11.2022 | 14:46

Гласувайте пак за престъпниците от герб, пп и дб, 100 процентови амер. слуги

Отговори
3 0
Диферсификация

Диферсификация

09.11.2022 | 13:55

Щом ще има диферсификация в енергийния сектор, нека да има и за оръжията. Самолети от няколко места, не само от САЩ. Какво ще кажете?

Отговори
3 1
Каква алтернатива бе мръсници

Каква алтернатива бе мръсници

09.11.2022 | 13:44

Накъде ни водите бе продажни политици. Докога ще сме най-бедните европейци.

Отговори
5 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?