44

Таксата за преминаване на Дунав мост вече ще се плаща електронно

Електронното плащане важи само за леки коли, идващи от България.

От днес, 5 юли, се въведе възможност за електронно заплащане на такса "мост" на Дунав мост "Русе-Гюргево", съобщава агенция "Митници".

Онлайн плащането на таксата за преминаване на Дунав мост "Русе-Гюргево" е възможно за всички излизащи от България леки автомобили (до 8+1 места), без значение държавата им на регистрация. Запазва се и възможността за заплащане на място в брой или с банкова карта.

Онлайн плащането на таксата за преминаване на моста е достъпно на портала на Агенция "Митници".

Таксата е нормативно определена и е една и съща при касово и безкасово плащане - 2 евро или 4 лева. При онлайн и безкасовото плащане не се дължат допълнителни такси за транзакцията.

Онлайн плащането може да се извърши предварително и по всяко време. След заплащане клиентът получава потвърждение на посочена от него електронна поща. При явяване на колата на Дунав мост "Русе-Гюргево" на изход от България, митнически служител проверява плащането на такса за съответното превозно средство по регистрационен номер.

Очакванията са чрез новата възможност за електронно заплащане на такса "мост" да се намали значително времето за контрол по пътни такси за леки автомобили, което ще повлияе за облекчаване на трафика.

Такса "мост" се администрира от Агенция "Митници" при преминаване на Дунав мост "Русе-Гюргево" в посока изход от страната. При преминаване на моста от Румъния към България, таксата се администрира от румънските власти.

Приходите от такса "мост" за леки автомобили за 2023 г. възлизат на близо 2,8 млн. лв., а за шестте месеца на 2024 г.  вече са достигнали над 1,225 млн. лв., съобщава агенция "Митници".

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?