3906

Тъжна вест! Съобщи я Ахмед Доган, за смъртта на един от политическите затворници от Възродителния процес

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган съобщи за смъртта на един от политическите затворници по време на Възродителния процес Халил Расим. 81-годишният мъж, известен като Кючук Халил, през 80-те години е осъден за организирана съпротива срещу насилствената асимилация на турци и мюсюлмани в  България.

"С болка и прискърбие научих вестта за загубата на Халил Мехмед Расим (Кючук Халил), роден в град Кърджали, осъждан за организирана съпротива срещу насилствената асимилация на турци и мюсюлмани в  България. Излежал е 19 години в лагера "Белене", Стара Загора и други затвори на страната. С чувство на тъга изразявам най-искрената си мъка и поднасям своите съболезнования на семейството и близките. Поклон пред светлата му памет!", написа Доган, като съболезнователното писмо бе публикувано от пресцентъра на ДПС в официалната страница на партията във Фейсбук.

Халил Расим, който е роден през 1943 година в Кърджали, е починал в Истанбул.

Когато е 23-годишен, Расим е осъден на 20 години затвор по обвинение в шпионаж. Излежава 14 години в Старозагорския затвор. След като се противопоставя на Възродителния процес, през 1985 г. е въдворен без съд и присъда в лагера "Белене". След година и половина е изселен във Вълчедръм, Монтанско. Екстрадиран е от Народна република България през май 1989 г.

Завръща се в страната след промените.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Я бившия агент

Я бившия агент

12.03.2024 | 12:15

На Дс се обажда . Тези не заслужават нищо . Отпадъци 5 века робство а сега и партия имат . Отврат .

Отговори
1 0
ertret

ertret

11.03.2024 | 20:07

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим~~--- https://e.vg/mens

Отговори
0 0
Мильо

Мильо

11.03.2024 | 15:30

Да бъде забранено на "Сокола" да прави такива изявления! Когато лично той отиде да запали свещ за жертвите на турския тероризъм на гара Пловдив /и не само тук/ - тогава да говори! Оказа се, че той е учител на Боко Шарлатанина - да скриеш терористичната организация като "партия". ДПС е незаконна етническа партия, създадена с финансова подкрепа на Турция и трябва да бъде забранена!

Отговори
11 1
Любопитко

Любопитко

11.03.2024 | 14:09

Защо в Турция и Гърция няма българи? И подобни помини са гавра с останалите българи на територията. Много закъсня с действията си бай Тошо.

Отговори
14 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?