46

Тъжна вест: Почина легенда на българската естрада

Почина една една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева. Косева стартира кариерата си в началото на 60-те години на миналия век заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова, пише blitz.bg.

Сред песните ѝ, пускани денонощно по радиото, бяха версии на знаменитите по онова време Доменико Модуньо, Рита Павоне, както и вечните ѝ хитове „Блу, блу канари”, „Сняг бавно пада”,  Аве Мария”,  „Часовникът”, „Тримата ергени”, песента на Йосиф Цанков „Любовта на юнгата”.

Мария Косева първа забелязва таланта на Емил Димитров и го включва в своите концерти, както по-късно прави  и с Лили Иванова.

И двамата пишат в своите книги за нейното прекрасно отношение към тях и как са се учили от първата ни по онова време естрадна изпълнителка.През 1960 година  Косева печели награда на младежкия фестивал в Букурещ и започват да я канят на концерти  с оркестър „Балкантон” и с оркестър „Мелоди” в  Полша, Германия, Русия.

Там тя взима и Емил Димитров, който е посветил на нея  първата си песен „Влюбените и луната”,докато е бил войник в Пловдивската казарма,  а Мария Косева веднага я взима в своя репертоар, както по-късно и други негови песни.

В Русия тя предизвиква фурор с концертите си, а билетите се продават на тройни цени. Поканена е на конкурс в Сопот –Полша, но точно тогава започва любовта им с големия ни артист от Сатирата Никола Анастасов и тя избира пред безпорната си кариера -  семейството.

Престава да пее и цели 55 години живее като майка и съпруга. Казват, че почти няма подобни „жестове” сред певиците,   които да са избрали семейството и отглеждането на децата си пред една вече започнала шеметно кариера в естрадата.

Преди пет години когато почина Никола Анастасов, тя каза, че с него си отива и нейното сърце....Пет години след неговата смърт те  са отново заедно на небето. 
 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?