3906

Тъжна вест! Почина голяма българска художничка

Тя бе сред най-добрите български акварелисти

 

Напусна ни Петранка Кац, част от "отшелниците в българското изкуство", нареждана от изкуствоведи сред най-добрите български акварелисти.

Това съобщиха от Съюза на българските художници.

Родена е в Разград, но детството ѝ преминава в Русе. През 1958 г. я приемат в Художествената академия в София. Учи при известния скулптор Михаил Кац (1889 – 1964), тогава доцент, по-късно – професор. Въпреки че разликата във възрастта им е близо 50 години, те се сближават и се женят, ражда им се син. Петранка прекъсва следването си, но продължава да рисува. Когато Михаил Кац поема ръководството на Катедрата по изобразително изкуство в педагогическия институт "Братя Кирил и Методий" във Велико Търново, семейството се установява в града.

Петранка Кац изгражда свое творческо амплоа в живописта. Някои изкуствоведи я нареждат сред най-добрите акварелисти в България наред с Иванка Сокерова и Димитър Арнаудов.

Поклон пред паметта ѝ!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Като чуя за

Като чуя за

27.03.2024 | 20:59

Като чуя за Изкуствовед! И ми става лошо! То ва е индивид който не е способен на нищо особено... И често се възхищава на онова, на което той не е способен! Поради което аз лично считам тяхното мнение за не особено компетентно! За въпросната Дама нищо не мога да кажа! Тъй като нищо не съм виждал от нея. Но лека и пръст на колежката!

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?