46

Тъжна вест: Почина голям български писател

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от Съюза на българските писатели.

Поклонението ще се състои на 11 декември, неделя, в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Валентин Караманчев е роден в град Неврокоп, където завършва средно образование. След завършването на висшето си образование започва работа като окръжен кореспондент на вестник „Народна младеж“, на който впоследствие става главен редактор. Бил е заместник- главен редактор на вестник „Работническо дело“, директор на издателствата „Народна младеж“ и „Партиздат“, генерален директор на ДСО „Книгоиздаване“ и председател на държавното творческо и стопанско обединение „Българска книга и печат“.

Популярни са книгите му „Мървашки песнивец“, „Черешова Задушница“, „Елен от Велика гора“, „Въздаяние“, посветени на борбите на народа ни за свобода, на хората от родния край на писателя, на сложните отношения около спорните територии и историческите несправедливости, довели до разпокъсването на родината ни, както и мемоарната му книга „Брашнен чувал“. Валентин Караманчев е почетен гражданин на град Гоце Делчев, носител е на наградите „Людмил Стоянов“, „Андрей Германов“ и наградата за чистота на българския език „Иван Богоров“ (2022), както и на чуждестранни отличия за литература.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Надя Драганчева,Тутракан

Надя Драганчева,Тутракан

11.12.2022 | 12:40

Надя Николова Драганчева се казван и живея в Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5.На 70 години съм и съм хубава,умна,с аналитичен ум.Съдиите от Тутракан са зли като змии.Особено съдията Г.Георгиев.Прокурорите ми викат-трай коньо за зелена трева.Съдиите и прокурорите от Силистра са същите.Полицайките от Тутракан са вампирки,най вече дознателката Невяна Попиванова.А,полицаите от Тутракан са садисти.О,Българио,трагедия голяма ,държава няма! За това не сме и в Шенген! Сега не ми остава друго,освен да се напия с домашна ракия!!!! Върнах се от Ада и сега ще ви покажа коя е Надя Драганчева от Тутракан!!!! Ще си приготвя и сега боб яхния и ще пръцкам свободно и на воля.Защото все пак съм свободна европейска гражданка от Тутракан. Пия си вече редовно и хапчетата ми,изписани от психатри от лудниците,където прекарах повечето време от моя живот.

Отговори
0 0
Мая Михайлова

Мая Михайлова

11.12.2022 | 14:24

Защо бяхте по лудници и защо обиждате съдиите? И защо пишете тези неща тук?

Отговори
0 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?