3906

Тъжна вест! Почина един от най-забележителните уролози у нас

Той бе основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ "Александровска"

Почина професор дмн Христо Куманов - основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ "Александровска".

"С покруса и дълбока печал узнахме вестта за смъртта на един от най-забележителните уролози у нас - проф. Христо Куманов. Той е един от доайените на българската урологията, основоположник на бъбречните трансплантации у нас.", написаха колегите му от лечебното заведение.

 

Той бе основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ "Александровска"

Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Роденият през 1934 година проф. Куманов завършва медицина в София и изминава пътя от участъков лекар, през асистент и доцент, до професор по урология, която определя като „кауза за упорити хора”. Бил е дългогодишен уролог и трансплантолог в УМБАЛ "Александровска", основател на Клиниката по онкоурология (1992г.) и на Центъра за интермитираща хемодиализа в лечебното заведение, ръководител на Катедрата по урология при Медицинска академия, дългогодишен директор на Научния институт по нефрология, урология, хемодиализа и трансплантация, и директор на Изпълнителната агенция по трансплантации в периода 2005-2009г.

Проф. Христо Куманов е един от основателите, организаторите и участниците в бъбречната трансплантация в България, осъществена успешно от екип на Александровска болница през 1969г. Награждаван е с български и международни награди за клинична и преподавателска дейност. Автор е на десетки монографии и има над 330 научни труда, публикувани у нас и в чужбина. Голяма част от тях са посветени на трансплантологията на органи и на връзката между апарата за хемодиализа и болни с ХБН на хронична хемодиализационна програма. Бил е член на урологични дружества и организации в много държави, представител на България в Световната урологична асоциация и два мандата член на УС на Европейската асоциация по урология. Обявен е за медик на 2003 година, а през 2005г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София.

Проф. Христо Куманов остави трайна и изключително значима следа в урологията и трансплантологията във всичките им измерения. Неоценим е приносът му за изграждането на няколко поколения уролози в България. Той бе изключителен професионалист и личност с много добродетели - честен, позитивен, отзивчив и отдаден на медицината. Ще го запомним като взискателен, строг и справедлив преподавател и колега, изключително загрижен за българското здравеопазване, ерудиран клиницист с богат опит в урологията, съчетани с висока колегиалност, всеотдайност и благородство.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се извърши на 4 април 2024г. от 14:30ч. в храм "Св. Георги", гр. София (на Петте кьошета)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Васил

Васил

30.03.2024 | 20:49

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?