3906

Тъжна вест! Голям наш учен почина по време на изложбата си в Пловдив

Внезапно ни напусна големият учен, културолог, документалист и картограф – д-р Стефан Пейков

 

Около 16 часа в Пловдив по време на откриването на последната му голяма международна изложба по картография, представяща България и Македония, д-р Пейков е издъхнал буквално в ръцете на проф. Иван Илчев, заобиколен от историци и общественици. За това съобщиха присъствали на публичното събитие свидетели.

Вероятно причината за смъртта е масиран инфаркт, до този момент ученият е бил в отлично здраве и в добра кондиция.

Името на Стефан Пейков се свързва преди всичко с това, че работи през втората половина на миналия век заедно с Людмила Живкова и проф. Александър Фол – като част от различни експедиции у нас и в чужбина, свързани с изследването на езотерични явления и факти.

Именно Стефан Пейков е учредителят на Научния експедиционен клуб към ЮНЕСКО, а в Комитета за култура имаше водещо участие в осъществяването на проектите “Рьорих”, “Леонардо да Винчи”, както и Международната асамблея “Знаме на мира“, също и в Програмата за отбелязване 1300-годишнината на България.

Учредител и президент е на Международния търговски и културен център ГЕОПАН. Съучредител на Българската картографска асоциация, пише "Флагман".

Неговите съвременници припомнят, че именно Стефан Пейков е човекът, който ръководеше Координационния център на Програмата „Странджа Сакар“ за съживяването на пограничните райони с Турция през 80-те години на миналия век.

Стефан Пейков е роден през 1945 г. в Габрово. Завършва „Биохимия“ в СУ “Св. Климент Охридски“, но целия си живот посвещава на популяризирането на българската история и култура.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ТЪЖНО

ТЪЖНО

17.10.2023 | 10:45

ЕХ ЧЕ ТЪЖНО ! КОЛКО МАЛКА Е ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ЖИВОТА И ОТВЪДНОТО..... ХОРААА СПРЕТЕ ВОЙНИТЕ И ЖИВЕЙТЕ С ТОВА КОЕТО ИМАТЕ....ИМА МНОГО И ЗА ВСИЧКИ НА ТОЗИ СВЯТ СТИГА С ГЕНОЦИДА!!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?