46

Своге обяви бедствено положение, остава без вода

Река Искрецка, която е един от най-големите притоци на Искър в Софийско, от вчера просто е пресъхнала, без видима причина, става ясно от съобщение на общината.

В заповед на зам. кмета Валентин Михайлов за въвеждане веднага на бедствено положение, пише че "по неизяснени причини" следобед на 15 август е установено, че водата от извора на реката около село Искрец е пресъхнала, пише Meteo Balkans.

Р. Искрецка захранва с питейна вода Своге и няколко близки села. Сега те остават на сухо. Вода няма и за шоколадовия завод на Mondelez, който е именно на р. Искрецка.

Със своя заповед зам.-кметът въвежда бедствено положение, сформира щаб и активира плана за защита при бедствия. Щабът се е събрал снощи на съвещание.

Всички фирми и частни лица, които разполагат с техника за снабдяване с вода за битови и питейни нужди, трябва да организират такова снабдяване, посочва се още.

Крайната дата на бедственото положение не е известна - "до овладяване на ситуацията".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ветар

Ветар

16.08.2022 | 21:55

Риболовен клуб "БАЛКАНКА": И така, понеже чухме по радиото, че от страна на НЕК ЕАД цари Гробна Тишина по темата с убийството на всички рекички по Петроханското плато и пресъхването на Искрецка, ...ето едно видео от днес от водохващането на Студената река на канал Искрецки, което не пуска ни капка вода в брутално нарушение на Закона за водите и изискването за минимален допустим отток! Не казвайте на зловещата Басейнова Плевен и на М-во на Злото, да не говорим пък за НЕК ЕАД, Че съвсем ще си глътнат граматиките!

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?