49

"Свободна Европа" поиска забрана на "Аз съм българче"

Българската редакция на „Свободна Европа“ публикува анализ на мерките, които са необходими да се предприемат, за да се интегрират имигрантите в България.

Една от тях е промяна на образователната ни система, така че тя да е не само за „етническите българи“, но и за имигрантите, идващи у нас. „Свободна Европа“ твърди, че има „ксенофобски фон“ и че страната ни приема „собствените си малцинства като чужди“.

 
За да се промени това, трябват не само законодателни промени, но и промяна на образователната система, предлага българският клон на американската медия. Според анализа стихотворението „Аз съм българче“ пречи за интеграцията на децата на имигрантите у нас. Ето точен цитат на написаното:

“За да е възможна интеграцията, много сфери трябва да се променят, включително образователната система. Защото тя е скроена единствено по мярата на етническите българи.

Няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“, без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им.”

Т.е. стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов, изучавано в училищата, пречи на интеграцията на децата на мигрантите и те не могата да се почувстват пълноценна част от българското общество, за което е виновна българската образователна система и тя трябва да се промени, за да не е само за „етническите българи“, е позицията на българската редакция на американската „Свободна Европа“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
75 коментара
Човек, който мисли

Човек, който мисли

22.01.2024 | 14:38

Манипулатори ли сте? Публикацията ви е пълна лъжа, никъде в текста не се казва това, което внушавате!

Отговори
0 0
Катил

Катил

16.01.2024 | 20:22

СВОБОДНА ЕВРОПА възлага забрани на европейците... Да ви ЯБА СВОБОДАТА ФАШИСТСКА ДА ЕА!

Отговори
1 1
Американската”Свободна Европа”,можели с кеф и от сърце да ви €б€м п@тк

Американската”Свободна Европа”,можели с кеф и от сърце да ви €б€м п@тк

16.01.2024 | 19:44

П@тк@т@ лелина?!И да млъкнете,и да не се упражнявате върху българският народ,родолюбие и национална принадлежност,защото като ви подкараме и вас и всичките ви н@ср@ни американски лобисти,да не ви заврем зад океана,където и само си ви е мястото,нещастни соросоиди сбъркани фанатични,фашаги долни!!!!!!Името “България” и всичко свързано с народа ни и свободата ни,изобщо няма да влиза в мръсните ви уста,бо’клуци без нация и история,вчерашни кравари по на има-няма 200г пришълци!!!!

Отговори
4 1
АБСОЛЮТНА ХИБРИДНА ФЕЙК НОВИНА, С ОХОТА ТИРАЖИРАНА ОТ МАРИЦА!

АБСОЛЮТНА ХИБРИДНА ФЕЙК НОВИНА, С ОХОТА ТИРАЖИРАНА ОТ МАРИЦА!

16.01.2024 | 16:19

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката, цитирана от Дарик. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища, съобщиха от пресцентъра на министерството. Стихотворението „Аз съм българче“ се изучава още в първи клас. В одобрената учебна програма на МОН, която е задължителна за всички училища в Република България, е записано, че учениците трябва да могат да рецитират творбата. Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират „Аз съм българче“ още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата, уверяват от МОН. Само преди няколко месеца приключи прегледът на учебните програми, в това число в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на обсъжданията, са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението „Аз съм българче“. "Това е още едно доказателство, че подобни обсъждания не са водени по никакъв начин в никакъв момент в Министерството на образованието и науката", изтъкнаха още от ведомството. МОН призовава политиците "да не спекулират с българското образование с политически мотиви – подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни".

Отговори
3 0
Хриси

Хриси

13.01.2024 | 17:29

То едни ни збраниха шкембе да ядем, ама не знам дали някой си спомня... Скоро ядох чудно шкембе в предстставителен р-т.

Отговори
5 3
гост

гост

13.01.2024 | 12:08

ако това стане срам и позор.

Отговори
12 2
Родоотстъпници

Родоотстъпници

13.01.2024 | 11:12

Никъде по света няма такова чудо,като съобразяване на образованието с емигрантите.

Отговори
13 2
Борис Грозданов

Борис Грозданов

13.01.2024 | 03:30

Това са мерките който трябва да се вземат ??? Аз на тва гледам като списък с нещата който не трябва никога да допускаме да се случат.Тъпите американски газоблиззззци дето си ги развъждаме май е време не само да им спрем сеното но и да им теглим ножа. Абе шибаняццци долнопробни кво направихте през последните 20 години за да подобрите условията и образованието за Българските деца ??? За семето на отрепките дето ще ни ги натресът да ни размият кръвта и етничноста сте много загрижени обаче.Толкова ефтино ли продавате душите си бе жалки твари.

Отговори
31 0
ай да

ай да

12.01.2024 | 20:59

"българската редакция на Свободна Европа" ай да върви на май.ната си, като им гледам предложението там българи не са останали...

Отговори
31 2
Румен

Румен

12.01.2024 | 19:39

По голяма простащина несъм чел. Значи в България ще има преблизително 100000 читаци и за да се чувстват комфортно ние трябва да се откажим от Патриарха. Народе до кога ще спиш.

Отговори
40 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?