46

Свидетели на трагедията с хеликоптера: Имаше много мъгла

Имало много гъста мъгла, която явно е повлияла на управлението на хеликоптера

Свидетели разказват, че шумът от летателния апарат е спрял десетина минути след излитането. В последните три дни частният хеликоптер, нает от ЮЗДП, е извършвал пръскане срещу борови вредители.

Изчезналият селскостопански хеликоптер бе открит в петък вечер, пилотът е загинал. След близо 8 часа издирване намериха падналия хеликоптер в землището на село Гърмен.

 Хеликоптерът е излетял рано тази сутрин в 7:40 от игрището в село Гърмен. Според очевидци е имало много гъста мъгла, която явно е повлияла на управлението на хеликоптера.

Хеликоптерът излита рано тази сутрин от село Гърмен към летището в Цалапица, но така и не пристига там. Връзка с пилота няма. Сигналът за възможен инцидент е подаден от негов колега, пътуващ с микробус към Цалапица.

"Сутринта 8 без 15, без 10, работници дойдоха и слушаме хеликоптерът минава, но той не се виждаше, имаше много мъгла. И чухме само нещо, че се удари ли, бум направи, ама нито огън, нито нищо, имаше много, много мъгла", коментира Албен Пирински пред БНТ.

 
Летателният апарат е собственост на частна фирма, наета от Югозападното държавно предприетие да извърши въздушно пръскане на боровите масиви срещу вредители. Започнали са работа на 18 септември и са приключили вчера.

"Извършиха мероприятия на територията на стопанството по график и напълно нормално. До излитането, когато тръгнаха да си се прибират – всичко абсолютно нормално", заяви Денис Шенгов, директор на ДГС-Гърмен.

В издирването на машината участва военен хеликоптер "Кугър", който излетя от базата в Граф Игнатиево. Включени са структури на МВР, министерствата на транспорта и отбраната, както и горски служители.

 "От 4-5 часа все пак да обиколят територията на стопанството, което е около 28 000 хектара. Нямаме информация да е на територията на стопанството машината и изобщо пилотът на хеликоптера, с когото пък нямаме връзка", допълни Денис Шенгов.

Името на фирмата не за първи път попада в новините - през юли техен хеликоптер прелетя опасно ниско над плаж "Градина". При инцидент на летище Лесново през март загина управителят на учебния център към фирмата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?