44

Светозар Гледачев: Българите са по-богати от американците, но не знаят как да си управляват парите

Не може и не бива да се наливат средства в нещо, което не разбираш, защото рано или късно това ще доведе до крах, заявява финансовият анализатор

Притеснява ли ви инфлацията? Нулевите лихви по депозити в банката? Обмисляте ли покупка на жилище, което да отдавате под наем и да живеете доволно като рентиер? А смятате ли, че въвеждането на еврото ще е добре за джоба и бизнеса ви?

Всички мислим за пари, с известни вариации според собствените си мащаби, нагласи и цели. Светозар Гледачев също ежедневно мисли за пари и инвестиции. И така си вади хляба.

„Аз съм финансов анализатор и консултант. До мен се допитват хора, които имат много пари и не знаят какво да ги правят, и други, които нямат, но пък се чудят как да натрупат“, прави си кратка визитка популярният пловдивчанин. Той присъства в личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“ с автор покойния акад. проф. Димитър Димитров, основател на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАР).

„Големият проблем на българина е, че иска пари, но после не знае какво да ги прави. Хайде да се замислим - ако имаш 100 или 200 хиляди лева, какво ще направиш? Работил си, събирал си ги цял живот, лишавал си се от нещо, за да ги натрупаш. С такава сума повечето ще си купят апартамент и ще живеят с мисълта, че са направили големия удар. А този, който знае как да накара парите да работят за него, така ще ги завърти, че да му докарват поне по още 20 000 лева всяка година, без да прави нищо особено“, посочва Светозар Гледачев. Неговата теза е, че българите са богати хора, противно на всеобщото мрънкане и тюхкане. Строго погледнато, са по-богати дори от американците, тъй като там цял живот ползват пари назаем - къщата е на кредит, колата е на лизинг и т.н., казва той.

Оракулът на пазарите

За да си позволиш да даваш съвети и то по толкова чувствителна тема като парите, трябва добра закалка преди това - учене, любопитство, упорство, широк кръгозор и пак учене. Да четеш цифри и статистика, се учи в университета, но да правиш връзка и изводи от цифрите, си е умение. А на тази база да правиш прогнози - висш пилотаж, защото си един ход напред в бъдещето. „Правя прогнози как Българи или светът ще излезе от някаква криза от години, как БГ пазарът ще реагира на някаква геополитическа новина, в кой момент инвестицията в имот става печеливша например“, така Гледачев прави втори опит да опише какво работи.

И тъй като с това се занимава от много години, най-добрият му атестат е, че прогнозите му се сбъдват, въпреки че в реалната икономика не всичко върви по учебник, особено в България. Част от анализите и прогнозите му са „в полза роду“ - статии по горещи теми в медиите, половин дузина книги, които са настолно четиво по лични финанси, интервюта по пиперливи въпроси, които отново заради особеностите на родината ни малко хора искат да коментират публично. „Спомням си, когато гръмна КТБ.

Още в първите дни ми се обадиха от национална телевизия с молба да обясня на зрителите разбираемо ситуацията, защото от именитите финансисти, които обичайно се въртят в ефира, всички до един отказали.

Тази снимка семейството шеговито нарича “Гледачев крепи икономиката”

 

Това го разбрах в неформален разговор, но пък не беше толкова неочаквано заради дебелите обвързаности покрай тази банка“, разказва Светозар Гледачев. Големият му плюс е, че е аполитичен. „Да, канили са ме в реалното управление на държавата - на два пъти като заместник-министър на финансите. Отказах, защото това просто не отговаря на същността ми“, лаконично коментира той.

Със същия аргумент отклонил покана и като депутат във Великото народно събрание. Влязъл в полезрението на политиците първоначално като добър оратор. „В един момент за един и същ митинг ме канеха и от БСП, и от СДС“, разказва Светозар Гледачев. Верен на себе си обаче, отказал и на двете партии.

Искрено и лично със заможните българи

Покрай финансовото консултиране Светозар Гледачев има много познанства. Дели хората на няколко типа. Едните са станали богати с много труд и усърдие, а другите просто са се събудили заможни благодарение на случайност или късмет.  За вторите важи правилото „пари ми дай, аз акъл си имам“.  Наскоро консултирал бизнесмен, който инвестирал на своя глава в биткойни за крупна сума, после пък виртуалната валута се сгромолясала.

Човекът ползвал Гледачев като „бърза помощ“ за финансите си, но след като е направил грешните стъпки. Неговата ситуация бе неспасяема не заради рязкото движение на биткойна надолу, а заради отношението му към парите, коментира професионално Светозар. Не може и не бива да се наливат пари в нещо, което не разбираш, защото рано или късно това ще доведе до крах. Късметът е до време.

Семейство Илиана и Светозар Гледачеви

От години той преподава в Пловдивския университет по дисциплината „Лични финанси“. „Там най-редовно имам студенти с шеметни заплати 5-10-20 хиляди лева, които стоят на първата банка и попиват всяка дума от лекцията. Те ще бъдат успешни“, категоричен е Гледачев. Разпознава себе си на млади години в тях и се смее, че ако трябва да се илюстрира със снимка пирамидата на Маслоу за човешките потребности, трябва да е неговата.

На върха на пирамидата стои нуждата от самоусъвършенстване, под нея - уважението на околните и себеуважението, после идва любовта. А най-отдолу - сигурността и физиологичните потребности (б.а).

Сега живеем по-добре

Аз съм човек на 60 години и една седмица. Живял съм 27 години в соца и 33 години след него. И сега ми харесва повече, заключава той. И за всички на практика е така, но повечето заменят реалните факти срещу спомена на младостта. Реално срещу имагинерно. Поводът е полемиката, че сега живеем трудно и мъчително, а през соца - спокойно, подредено и богато. Не харесва и носталгията по цените от едно време. „Много добре си спомням празните рафтове по магазините. Баба ми, която беше заета в селското стопанство, взимаше 18 лева пенсия при средна работна заплата 180 лева. Хората, ако нямаха ранчо и кокошки, трудно оцеляваха. Тогава партията неуморно обясняваше на народа, че, видиш ли, следващата петилетка ще живеем по-добре, а по-следващата - още по-добре.

На Х конгрес на БКП беше обявено, че влизаме в развитото социалистическо общество, където на всекиму ще се дава според потребностите, а ще се взима според способностите. С други думи, всички живееха с мисълта, че някога, незнайно кога, ще живеят по-добре. Сега е обратното - възрастните хора живеят в миналото, защото смятат, че тогава се е живяло по-добре. Т.е. тези хора не са живели истински нито тогава, нито сега. Те са живели между сънища и мечти. А проблемът на съвременния човек е, че няма цел.

Най- малката дъщеря Светозара с баща си

Гледа повърхностно - по-голяма заплата, апартаменти, имоти, коли и това не му носи щастие“, отбелязва философски Гледачев. Той е от „другите“: „Можех да съм милионер, но не съм, защото не е най-важното за мен. И, да, и аз имам имоти, но съм ги купил не за да богатея, а за да имам сигурност“.

 

Да се намалят данъците и осигуровките, многото регулации пречат на бизнеса

Светозар Гледачев не крие, че е бил канен за зам. фнансов министър в различни правителства. Сега обаче ръководната длъжност изглежда доста по-трудна и тегава заради всичките условности в родната действителност. Категоричен е, че който и да заеме пост в изпълнителната власт след изборите, няма да му е никак лесно. Какво би направил той обаче, ако е в обувките на министър? Веднага отговаря, но първо се кръсти с идеята, че това никога няма да се случи. Първо, не само че няма да вдигне данъците, а напротив, ще ги свали. „Вдигането на данъци е най-грешната политика в целия свят и не би довела до добри резултати.

В държави, в които данъците са ниски, има прогрес. Още преди много години в мои статии съм твърдял, че България може да стане офшорката на Балканите, сега отново го твърдя. Ако у нас корпоративният данък е не 10%, ами 4% например, много фирми ще се регистрират тук и ние ще печелим данък върху продукт, създаван другаде. Така, както го правят Кипър, Люксембург. Като членове на ЕС обаче това не може  да стане, но винаги има вариант. И в момента данъкът за бизнеса е един от ниските в Евросъюза.

И това е видно от местните икономики на пограничните райони. В Русе например са регистрирани много румънски фирми именно заради това, наплив от македонски бизнес пък има в Благоевград, в Сандански от Гърция", аргументира се той.

Втора стъпка, която анализаторът вижда като реална помощ за хората и бизнеса, е да се намалят осигуровките. Според статистиката 1/3 от работещите в България или не се осигуряват, или се осигуряват на минимални нива. Отново според НСИ най-ниските заплати са в секторите на хотелиерство, ресторантьорство, селско стопанство и строителство. „Аз не съм видял един добър бояджия или автотенекеджия да взима под 3-4 хиляди лева на месец.

Но няма интерес да се осигурява на официалните си доходи, от което държавата губи. Не помагат никакви кампании от рода на „Не на заплатата в плик“. Трябва политика в тази насока, категоричен е Гледачев.

Семейство Гледачеви с дъщеря си Мануела

 

Държавата има много лостове, с които да помогне на бизнеса светкавично. „Според мои проучвания, за да отвориш един завод в Швеция например, инвеститорът трябва да извади 6-7 разрешителни. За да отвориш кафене в България, регулациите са 26, а съответните документи се вадят с месеци и години.

Любимата му тема обаче е „Лукойл“. България има златна акция в компанията и може да се справи със скъпите горива бързо, но само ако иска. „А тъй като този бизнес е пропит от корупция и връзки, не се получава. Ако цените на горивата у нас са най-ниски от околните държави, всички ще зареждат тук.

А има възможност да са по-ниски, защото „Лукойл“ все още работи с руски петрол, който пък заради войната е много евтин“, обяснява анализаторът. Не може в Турция и Северна Македония горивата да са до 30% по-ниски.

 

"Пенсионира се" на 37 години и започва да пише книги

Първият безспорен трамплин в живота на Светозар Гледачев била Математическата гимназия в Пловдив. После завършва ВИИ „Карл Маркс“ - София, сега УНСС. По соца става асистент по политическа икономия във ВИХВП, сега Университет по хранителни технологии. Падането на Тодор Живков го заварва там и като любопитна и търсеща личност, а и по примера на много други, по прословутия Указ 56 открива фирма.

“Според регистрацията на фирмата правехме всичко като всички“, смее се Гледачев. Заради политическите промени в университета също имало смяна на курса и направили Бизнес школа за следдипломна квалификация. „До 1994 г. дипломите съм ги подписвал аз. Беше много интересно време“, с носталгия отбелязва икономистът.

Държавата се лута от един строй в друг и правителството на Филип Димитров прави масови чистки по предприятията. В хранително-вкусовия бранш са уволнени всички директори и са сменени с други, в повечето случаи инженери и хора от производствената част, които обаче нямат никаква представа от управление на предприятие. И така се случи, че аз -  човек на 27-28 години, обучавах хора на възраст и с богат опит зад гърба си. Сред тях имаше и много известни, такива, за които сега казваме „направиха пари“.

Оттогава имам много ценни контакти, на които и днес мога да разчитам, а човек без контакти за никъде не е“, казва Гледачев.

После животът го завърта в бясното си темпо на промени. Основава приватизационен фонд, от който много бързо излиза, защото смята, че с този си модел приватизацията наподобява пирамида. По-късно става за кратко директор на банка, а след това влиза в борда на директорите на предприятието за метални изделия „Металопак“ в Карнобат. „Успях да го вдигна на крака и по едно време работниците получаваха освен месечните си заплати, тримесечни премии и великденски, и коледни бонуси плюс дивиденти, или общо 18-19 и то от най-високите в България заплати! Всички се молеха да работят там. Дивидентът от „Металопак“ беше много висок за България по онова време. Дори в първите години - 1998-1999, държи и досега рекорда на Българска фондова борса“, разказва анализаторът.

Между всичките тези занимания пловдивчанинът успява да стане  докторант на БАН и да се специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America.

Но най-хубавото тепърва предстои. През 2000 година, т.е., когато е на 37 г., решава, че ще се „пенсионира“ и няма да работи за никого. „Идеята беше да давам бизнес консултации и да се отдам на писане на статии“, посочва той. Дълги години неговите анализи са били пирон в бизнес приложенията на вестник „Марица“. И така се ражда първата му книга с въздействащото заглавие “Добър ден, нещастнико“. Успехът е неочакван и главозамайващ.

Втората му книга - „Не си отивай, щастливецо“, не е нито за икономика, нито за философия, не е и социология. Тя е всичко това, взето заедно. Третата пък - „Хроники от една държава на кръстопът“, е като снимка на икономическите, социалните и духовните процеси в България по време на кризата от 2008-2015 г. И не спира дотук - „Лични финанси, или изкуството да управляваш парите си“ излиза в три части и е настолно четиво за всеки, който знае какво иска. Но за да го постигне, трябва да натрупа знания. Всичките книги са бестселър.

 

Четири жени и един Светозар

В семейството му е „женско царство“ - Светозар Гледачев и съпругата му Илиана имат три дъщери и една внучка. „Винаги съм знаел, че светът е женски. Сега вече съм на сто процента убеден", през смях отбелязва той. Асоциира мъжа с вода, а жената - с руслото на реката. Водата е буйна и непокорна, но ако няма корито, в което да влезе, просто се разлива и се загубва.

Най-голямата дъщеря Мартина бе професионална състезателка по тенис, която заради успехите си бе обявена от Българската федерация по тенис за най-прогресираща тенисистка.

Мартина още пази снимка с великия Роджър Федерер

Мануела Гледачева пък учи медицина, а най-малката - Светозара, тази година ще е абитуриентка в хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Именно тя залита по писането и литературата и така писателите в семейството стават двама - Светозар и Светозара. Миналата година тя грабна трето място в престижен международен конкурс с впечатляващ разказ за евреите, който те хваща за гърлото от първите редове.

Заедно с Мануела са скаути и членове на националната скаутска организация. Г-жа Илиана Гледачева пък е учител в детска градина.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
15 коментара
Такивти ми работи Гледачев Гледаме ви

Такивти ми работи Гледачев Гледаме ви

04.03.2023 | 19:19

Гледачев е много силен по Ковидчето и темата му Та като всеки Чииииииифутски финансист дъ рече първо закупуването на огромни количества ваксини а днес унищожаването и загробването им Печалба ли е или Загуба Кой печели Кой губи И за Ко И на ГЕЙШЕФ трябва ли да му падне каскета или да падат нечий глави на ешафода За туй да говори чиииииифутското финансово експертче За Урсулата да каже Га ша виси като скумрия на някой клон

Отговори
4 0
787

787

04.03.2023 | 18:20

Този нещастен "финансов"спец на заплатка в потната тв два пъти фалира, сега акъл дава

Отговори
6 4
Криптоанализатор

Криптоанализатор

04.03.2023 | 16:19

Ако искате да разберете как успешно да управлявате парите си, прочетете този блог : bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 3
Не забравяйте от къде сте

Не забравяйте от къде сте

04.03.2023 | 15:47

И че пак сте никои, едва ли някой свестен, ще иска вашата външност и живот, майка ти казваше цял живот, този е добре, този е зле, ти завиждаш, а от вас бойке, по завистливи няма, няма и да има, кой ще,, курдиса майка си,, за да задоволи свинските и последни пориви....!

Отговори
2 2
Бойка секретарката

Бойка секретарката

04.03.2023 | 15:44

Питай баща си....!

Отговори
2 1
Мнение

Мнение

04.03.2023 | 15:26

Такава идея може да се пръкне в главата на самозабравел се глуп@к /като Асфалт паша например/.

Отговори
4 1
хихихи

хихихи

04.03.2023 | 15:05

Гладачев, къде са фалиралите гъркини, дето щяха да са сервитьорки на Главната или едно време, дето написа статия в Марица, повтаряйки догановата фраза: "Пътя на България минава през Босфора", тогава турчулята бяха дръпнали преди преврата и "позна" сега скъсани булгаристанци ходят в Турция да зареждат с евтини стоки, това явно е от много богатство!

Отговори
7 2
Ганьо

Ганьо

04.03.2023 | 14:11

Най-лошата инвестиция е като умреш и траурната агенция питат близките ковчега по-луксозен ли да е,или по-обикновен

Отговори
5 1
Сравни господине,

Сравни господине,

04.03.2023 | 14:07

Една малка държава с огромната американска, богаташи навсякъде, това е също много трудна професия, а да чакаш. на някого да си богат е доста по лесно, пианист също е много трудна професия, но маалата и румъния, предлагат,, голямо развитие,,....!

Отговори
3 2
Мишо

Мишо

04.03.2023 | 14:03

Най-добрата инвестиция е да си живееш живота с чаша хубаво червено вино в ръка

Отговори
4 4

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?