71

Светлина в тунела: Първо поевтиняване на храните на едро след 26 седмици поскъпване

За пръв път след 26 седмици на непрекъснато повишаване на цените на едро на храните по стоковите тържища Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчете незначително поевтиняване. Това се отнася за последната по-кратка седмица на април заради Великденските празници. Това се дължи на спадналите цени при повечето зеленчуци и половината плодове, пише dir.bg.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 29 април е 2.209 пункта, спрямо 2.210 пункта към 21 април или седмично минимално поевтиняване с 0.04%, докато в предходната седмица точно толкова, но с обратен знак (+0.04%) храните на едро поскъпнаха.

През отминалата по-кратка работна седмица най-много са поевтинели слънчогледовото олио и захарта от млечните, месните и другите храни; ягодите от внос и лимоните от плодовете и оранжерийните краставици и оранжерийните домати от зеленчуците. В същото време най-много са поскъпнали замразеното пиле и пакетчето масло 125 грама от млечните, месните и другите храни; ябълките и бананите от плодовете и репите и червения пипер от внос от зеленчуците.

От началото на април цените на едро на храните общо са нараснали с 6.61 на сто. За предходния месец март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено нарастване на цените с 0.65%. Общо за четирите месеца от началото на годината цените на храните на едро са поскъпнали с 24.17 на сто.

На годишна база, спрямо 29 април 2021 година, ИТЦ се е повишил с 33.13% (от 1.658 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?