71

Светла събота е - 21 чудни имена празнуват! Почитаме и Светите братя Кирил и Методий ВИДЕО

Днешният съботен ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали близки

 

Днес е Светла събота! Това е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли.

Седмицата е наречена така, защото Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Тя се нарича още празна заради забраната да се работи каквото и да е работа, както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение. 

По църковния календар на Светла събота се почита Свети Йоан.

Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали близки.

През този ден жените не бива да мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.

В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

Днес Българската православна църква почита и Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на Светите братя - 14 февруари за Св. Кирил и 6 април за Св. Методий. За техния общ празник - 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век.

Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

Още в ранното средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство. 11 май се чества като църковен празник на двамата братя, а 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий от 1863 година.

Светите братя Константин и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Кирил е име от гръцки произход и означава господар.

Методи е име от гръцки произход и означава методичен, подреден.

 

Празнуват всички с имената Кирил, Кире, Кирин, Киро, Кирчо, Керан, Рилко, Рилчо, Кира, Кирана, Кика, Кина, Кинка, Кера, Керанка, Кераца, Рилка, Методи, Метко, Мето и Мечо.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Тодоров

Тодоров

11.05.2024 | 14:21

И Простото Кирчо сред тях ли е !

Отговори
0 0
Гост 666

Гост 666

11.05.2024 | 12:09

Светла е най после слънце . Малко да грейне след тоя дъжд.

Отговори
4 0
Вика

Вика

11.05.2024 | 10:28

Съпругът ми и аз свалихме излишните килограми без диета и спорт и само за две седмици. Най-ефективното лекарство, което помогна на милиони и ще ви помогне:----> marketl.ink/keto

Отговори
0 5
Тодоров

Тодоров

11.05.2024 | 14:23

Строши ми к.ра, как няма да отслабнеш ! А мъжа ти от ревност отслабна.

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?