Свежен скочи срещу „Дънди Прешъс“ и добива на злато в Средногорието

1300 поведоха петицията

В  средногорското село Свежен стартира подписка  срещу  разрешението, дадено от Министерския съвет на канадската фирма „Дънди Прешъс Металс“ да търси и проучва нов район в Средногорието за добив на злато. Набелязана е местността Свети Никола, разположена в пет общини. Подписката върви в интернет, само за 24 часа тя бе подкрепена от над 1300 жители на Средногорето, България и чужбина.

Жители, временно пребиваващи и симпатизанти на с. Свежен, общ. Брезово, обл. Пловдив, които вече се организираха, създадоха подписка, проведоха информационни срещи с местните власти и представители на отговорните институции. Общинският съвет при Община Брезово, заедно с администрацията на Община Брезово, подкрепя исканията, като декларират готовност да направят всичко необходимо Решение № 524 от 13.12.2019 г. да бъде отменено.

Както „Марица“ съобщи вчера, мнението на гражданите е, че евентуално разрешение за добив на подземни богатства пряко застрашава живота и здравето на всички жители, временно пребиваващи и гости на засегнатите общини и би нанесло непоправими щети на околната среда, природата и водите в района.

От изключителна важност е да запазим историята и археологията на тази уникална част от България, се казва в подписката.

Много спорен е и икономическия ефект от подобни концесии, които позволяват изнасяне на национално богатство срещу символично концесионно възнаграждение.

Решението на Министерски съвет, описано в протокол № 40 от 02.10.2019 г., е издадено Разрешение № 524 от 13.12.2019 г., за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 1 от Закона за подземните богатства в площ “Свети Никола“, разположена на територията на общини Стара Загора, Казанлък, Павел Баня и Братя Даскалови, област Стара Загора и община Брезово, област Пловдив.

Разрешението е за срок от 3 години и е издадено на „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ ЕАД, а площта терена е 155.75 кв. км.

В петицията гражданите категорично настояват:  1. За отмяна на Разрешение № 524 / 13.12.2019 г. на Министъра на енергетиката, с което се разрешават търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – полезни богатства в площ от 155.75 кв. км., наречена „Свети Никола“ и разположена на територията на общини Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови - Област Стара Загора и Община Брезово – Област Пловдив.

2. Налагане на мораториум върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неполезни изкопаеми по смисъла на чл. 2, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за подземните богатства, в Сърнена Средна гора.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Иван Нешев

Иван Нешев

17.06.2020 | 15:57

Сигурно има останало оръжие от времето на Априлското въстание и от партизанското движение. Сигурен съм, че никой няма да се съгласи без бой да съсипят хубавата планина и чистия въздух! Няма да позволим фирми от Вирджинските острови да ни съсипят живота. "Канадските инвеститори"..... Няма да се продадем. Да ходят да търсят злато на Луната. С еднопосочен билет!

Отговори
2 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

17.06.2020 | 14:24

България толкова ли е некадърна да си извлече сама златото,ами дава разрешителни на разни алчни типове да трупат милиарди от нейните природни богатства.Накрая ще ни подарят пясъка и чакъла.Честито.На далавера сме.

Отговори
3 0
4000

4000

17.06.2020 | 14:22

Ей тия продажници не се наядоха бре ! Всичко дават , за да вземат едни комисионни . А , че Прешъс ще вземе още няколко милиарда от златото никой не го мисли , и че ще разкопаят прородата ни .

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?