4020

Свърши се с изнудването: Отказваме се от мобилен оператор без неустойка

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка. Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите.


Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество, припомни председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Пред БНР той разказа как се е стигнало до това споразумение. 

Алипиев обясни, че мобилните оператори нямат право да вдигнат цената на договорите с повече от индекса на инфлацията: 

"Индексацията в договорите е обвързана винаги с индекс с публична институция. Върху този индекс няма как търговците да имат каквито и да било способи да влияят върху неговите амплитуди. Ако те ви вдигнат цената с индекса - до размера на това, което им е позволено, вие имате право да се откажете от договора и да отидете при друг оператор".

Според Габриела Руменова от платформата "Ние потребителите", КЗП е трябвало да приложи не мекия подход на преговорите с мобилните оператори, а търсенето на правата на потребителите по съдебен ред. Според нея развръзката е била очаквана. 

По думите ѝ няма сигурност, че мобилните оператори ще се съобразят с постигнатото споразумение между контролния орган и тяхната браншова организация.

"КЗП не изигра по най-добрия начин картите в интерес на потребителите. Ако тя беше убедила мобилните оператори да се съгласят, че тази клауза е неравноправна, щеше да означава, че те признават, че тя е такава и все едно никога не е съществувала - трябваше да върнат всички надвзети пари на основание индексацията през всички години, откакто се прилага. В случая с това споразумение те реално си признават, че клаузата е неравноправна, но не по начин, по който ще дължат парите на хората", изказа мнението си Руменова. Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Ха, ха ...

Ха, ха ...

25.03.2024 | 15:30

Измамиха ме при подновяване на договора ми в а1, че уж ще ми вдигнат месечната такса само с 2-3 лв., а сега плащам с 50% повече, от 18 лв. - 27 лв. Искам веднага да се върна на предишния си по-нисък тарифен план. В началото на 2025 г. ще изтече двугодишният ми договор и въпросното споразумение няма да ми е от полза.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?