3906

Стряскащи данни: Опасна съставка в куп хранителни продукти, вижте я

Палмовата мазнина влиза в кроасани, полуготови закуски като бутер банички със сирене, вафли, сладолед, солети, бисквити и други

Палмовата мазнина изчезна от сиренето, етикетирано като имитиращ продукт, и вече се влага в закуски, десерти и сладолед. Това установи проверка на съдържанието, описано на етикетите на храните в магазините, пише "Телеграф".

Проверката бе провокирана от липсата в много търговски обекти на отделни щандове с имитиращи продукти, които изглеждат като сирене, но са с добавени растителни мазнини.

В последните години, вероятно заради изискванията за отделянето им от останалите сирена, тези с палмова мазнина, които са изцяло българско изобретение, бавно изчезват от пазара, коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Въпреки че го няма по щандовете в страната, през миналата година са произведени 12 000 тона сирене с палмова мазнина, сочат данни на Министерството на земеделието и храните.

Употреба
Иванов припомни, че преди няколко години при изследване на „Активни потребители“ е установено, че от 15 баници, взети от различни закусвални, няма такава, която да е вътре със сирене, въпреки че на етикетите е описано друго.

Три от закуските бяха с извара, а в една не бе открит и помен от нещо подобно на сирене. Останалите бяха направени с продукт, пълен с палмова мазнина.

В магазините пък палмата влезе в готовите закуски и тези, които са замразени и готови за печене. В информацията за продуктите палмова мазнина бе открита при замразени банички и кроасани.

Училище
Най-притеснителното е, че палмовата мазнина присъства в много храни, които са любими на децата и тинейджърите и те имат лесен достъп до тях в училище.

Заместването на прясното мляко в сладоледа с палмова, кокосова или какаова мазнина заблуждава потребителите, че консумират млечен продукт, смята Сергей Иванов. Палма слагат във вафли, бисквити, солети, чипс, дори и в пържената царевица.

Според д-р Иванов обаче използването на палмова мазнина за пържене на чипс или царевица не е вредно, а напротив, дори е по-добре, отколкото със слънчогледова. Вредата идва оттам, че се подлага на процес на втвърдяване за употребата при производство на вафли, пасти и други и при редовна консумация води до здравословни проблеми.

Консумацията на това масло увеличава сравнително съдържанието на ЛДЛ холестерола, което е така наречения лош холестерол в кръвта и покачва рисковете за сърдечносъдови болести поради наличието на наситени мастни киселини.

Не пишат произхода на мазнината
Категорично нарушение е производителят да не описва произхода на мазнината на етикета, заяви д-р Сергей Иванов. Коментарът е по повод, че на пазара бяха открити продукти, в чието съдържание е описано само че има мазнина или масло, без да се посочва дали е млечна, животинска или растителна.

Необходимостта от обявяване на произхода е и цел да не се консумира продуктът от хора, които не употребяват животински продукти, както и такива, които имат алергии и непоносимост към някои от съставките в продукта.

Съставът на БГ се чете, но след отваряне
Някои от храните са опаковани така, че съставът им на български език не може да се прочете, ако не се отвори продуктът. Идеята обаче на поставянето на етикети със съдържанието е хората да могат да ги прочетат и да направят избора си информирани.

В случая обаче това налага разпечатване на кроасан, вафла или бисквити, тъй като надписът на български език е поставен на място, където опаковката е свита и за да се разчете, трябва да се отвори продуктът. Въпреки че на етикета има описание на български, то е недостъпно, смята Иванов.

В някои случаи е поставен допълнителен етикет със съдържание на български, на който обаче мастилото е изтъркано и много от съставките не се четат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Пенка

Пенка

21.04.2024 | 10:12

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук}--- https://da.gd/keto

Отговори
0 2
JORDAN

JORDAN

20.04.2024 | 21:12

1 мин · Споделено с: Публично БОКЛУЦИ ЯДЕМ...И ПОСЛЕ ОТ РАК БОЛЕДУВАМЕ...12000 ТОНА ПАЛМОВА МАЗНИНА СМЕ ИЗЯЛИ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА...ТОВА СА 600 КАМИОНИ ПО 20 ТОНА...ТОВА Е СРЕДНО ПО 3 КГ СРЕДНО РАЗПРЕДЕЛЕНИ ПРИМЕРНО ЗА 4 МИЛИОНА БЪЛГАРИ , КОИТО ГИ КОНСУМИРАТ ГОДИШНО...ОТРОВА ПО 3 КГ НА ЧОВЕК ГОДИШНО В БЪЛГАРИЯ...ТЕЗИ ЦИФРИ ТРЯБВА СЕ КОМЕНТИРАТ В СТАТИЯТА...И ВРЪЗКАТА С НАРАСТНАЛИЯ БРОЙ НА ОНКОБОЛНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СРАВНЕН С ТОЗИ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ...АМА ТАКАВА СТАТИСТИКА НЯМА...И СМЕ НАМАЛЕЛИ АБСОЛЮТНО ОТ 9 МИЛИОНА НА 6 МИЛИОНА...ПРОСТО УЖАСЯВАЩО...

Отговори
24 0
BhBp.bg

BhBp.bg

20.04.2024 | 21:04

Тя ползата/вредата и от пирамидалните и каналджийските структури и от бълхите по кучетата е известна, но керванът си върви...Царица - парица. Пък и на кой ли му дреме. Паважът се мете с пластмасови метли и после се реве, че имало микропластмаса в мозъка, в плацентите на новородените и къде ли не. Но нали пластмасите са евтини. Евтиното днес излиза скъпо и прескъпо утре. Но тогава я камилата, я камиларя. Много вода ще изтече, много парични потоци, много избори ще минат. Впрочем захарта полезна ли е? Платени от производителите изследвания са доказали, че не е вредна. Ха сега де! Който иска да вярва или не. Не разчитайте някой да ви пази. Тези времена отминаха.

Отговори
16 0
След като всички знаят вредата защо ?

След като всички знаят вредата защо ?

20.04.2024 | 20:43

Не е забранена официално палмовата мазнина ??? Отговора го знаем всички, защото политиците ни получават пари от това ...

Отговори
25 0
На кой му пука за теб!

На кой му пука за теб!

20.04.2024 | 20:51

На кой му пука за теб! Дай парите сега! Пък после ще видим!

Отговори
14 0
След като всички знаят вредата

След като всички знаят вредата

20.04.2024 | 21:01

Защо купуват тези продукти? Ако няма пазар те няма да се произвеждат. Народът е прост. Затова българите имат най-къс живот в ЕС. Младежите имат нужда от разяснение от страна на родители и училище, за да са наясно с вредите. Но какво да очакваме от прости родители и учители?

Отговори
20 0
Лош

Лош

20.04.2024 | 20:41

И кво?!Всичката храна е такава.И цените нагоре сигурно заради "качеството".

Отговори
19 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?