71

Строят мавзолея на Димитров за 6 дни, взривяват го пак за толкова след 50 г.

Точно преди 70 години в центъра на Москва мавзолеят на вожда Ленин отваря врати като двоен мемориал - там вече е положено и тялото на Йосиф Сталин. Това е добър повод за равносметка доколко силна е традицията по света на лидерите, които остават като живи и след смъртта си. 

Българският принос към мемориалите на вождовете е истински сценарий за филм. Мавзолеят в центъра на София е построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител Георги Димитров. Изграждането на мавзолея започва веднага след смъртта на вожда. Построен е за рекордния срок от 6 дни, 138 часа, като доброволци и строители от цялата страна работят денонощно. Сградата е дело на архитект Георги Овчаров с участието и на Рачо Рибаров и Иван Данчов. 

През това време тялото на Димитров е превозено от СССР до София. Балсамирането на Георги Димитров е втората поред след тази на Владимир Илич Ленин. Заедно с тялото на починалия "вожд и учител на българския народ" у нас пристига и екип от най-добрите специалисти балсаматори, водени от прочутия проф. Борис Збарски. Те работят в двореца "Врана", който по това време е резиденция на премиера Димитров.

По странен исторически куриоз

балсамирането се извършва в днешната спалня на експремиера Симеон Сакскобургготски

и съпругата му царица Маргарита. Стаята е на втория етаж на двореца, в неговото южно крило. Медиците изваждат мозъка на Георги Димитров и го предават на отговорно пазене в БАН - мозъкът се съхранява в нейните сейфове и до днес.

Тялото на Димитров престоява в мавзолея 41 години 

 

Специалният саркофаг за тялото е подготвен също от съветски специалисти.

Мавзолеят е бил оборудван с модерна климатична инсталация, поддържаща температура от 17 °C с отклонение плюс/минус 0,5 °C. Повечето му помещения се намират под земята. Там са се извършвали процедурите, необходими за поддържане на балсамираното тяло. Саркофагът, в който то е било изложено, е бил с бронирани стъкла. 

Мавзолеят става център на тоталитарния култ към Георги Димитров и част от държавния церемониал в Народна република България в периода 1949-1989 г.

Там по протокол чуждестранните делегации полагат венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните празници.

През 1956 г. антикомунистът Стоян Зарев - Тони подготвя взривяването на Мавзолея по време на първомайска манифестация. Бомбите с часовников механизъм

трябвало да избухнат, когато на трибуната са най-важните личности в държавата и партията.

Така пред очите на хиляди хора е трябвало да загинат членовете на Политбюро, министри, генерали. С тази си постъпка Зарев искал да привлече вниманието на световните медии към България. Конспирацията е разкрита и Зарев е арестуван от Държавна сигурност. Изпратен в лагера в Белене. Почива от съмнителен инфаркт. 

На 17 юли 1990 г. правителството на Андрей Луканов взема решение за изваждане на тленните останки от мавзолея и тяхното погребване. Още същата нощ тялото на Георги Димитров е погребано в Централните софийски гробища. След изваждането на тленните останки от мавзолея в продължение на девет години се вихрят дебати за съдбата на мавзолея. 

Рухването на мавзолея 

Снимка от БТА

 

Правителството на Иван Костов решава да разруши мавзолея през 1999 г.

Разрушаването на мавзолея започва на 21 август 1999 г., командвано лично от Евгений Бакърджиев - вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС.

Първата детонация - в присъствието на премиера Иван Костов и на кмета на София Стефан Софиянски,

не успява да събори сградата, въпреки използваните 300 кг експлозив.

Сградата обаче рухва след цели шест дни. Извършени са още три големи взрива, след което разрушаването продължава с булдозери. Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г.

 

Балсамът на вечността е най-строго пазената тайна на Кремъл 

Мумията на Ленин се нуждае от постоянни грижи 

Модерната техника на мумифициране е дело на руските професори Владимир Воробьов и Борис Збарски. Методът, изпробван върху Ленин, се оказва успешен.

Технологията включва изваждане на вътрешностите, след което тялото се перфузира с течност, съдържаща различни концентрации вода, спирт и други съставки. Рецептата на балсамовия разтвор е най-строга държавна тайна.

Балсаматорът проф. Владимир Воробьов

Макар че учените успяват да запазят скелета, мускулите, кожата и някои други тъкани от тялото на Ленин, всички негови вътрешни органи са отстранени. Мозъкът му е изваден, за да бъде изучаван от съветския Институт за изследване на мозъка. Части от сивото вещество на Ленин се пазят до ден днешен в Центъра по неврология на Руската академия на науките.

На всеки 18 месеца Ленин "слиза" в лабораторията под залата за поклонение, за да бъде балсамиран и измит повторно, след което тялото се кисне в балсамационен разтвор в специална вана. Благодарение на специално вещество крайниците на основателя на СССР остават гъвкави, а не вкочанени, както обикновено се случва с труповете.

Балсаматорът Борис Збарски

След всяко ребалсамиране се правят изследвания за процеси на разпад на тялото и биохимични отклонения. Според учените тялото на вожда може да издържи в това състояние още няколко столетия.

Поддръжката му обаче струва скъпо. Разходите за "медицинските и биологичните дейности за поддръжката на тялото на Ленин" струват годишно над 13 млн. рубли (197 000 долара).

В лабораторията по регенерация в Москва се пазят около 40 трупа, балсамирани при различни режими.

 

Турция увековечава Ататюрк, индийски цар - любовта си  

Мавзолеят на Мустафа Ататюрк е място за поклонение в Турция 

Названието мавзолей води началото си от великолепната гробница на Мавзол - управител на областта Кария в Персийската империя в периода 377-353 г. пр. Хр. Тази гробница се намирала в град Халикарнас, близо до съвременния град Бодрум в Турция.

Първият мавзолей имал форма на пирамида, с височина 45 м, поддържана от 36 колони в йонийски стил. 16 века мавзолеят бил поддържан в добро състояние, докато през 1304 г. не рухнал в резултат от силно земетресение. Днес мавзолеят на Халикарнас, от който са останали само руини, се смята за едно от седемте чудеса на света.

Мавзолеят на Цин Шъхуан, първи император от династията Цин, се намира край китайския град Сиан. Издигнат е през III век пр. Хр. Недалече от главната могила се намира прочутият скулптурен ансамбъл, известен като Теракотената армия - стотици реалистични теракотени скулптури на войници. 

В по-ново време идеята за съхраняване на тленните останки на държавни и партийни лидери става особено популярна в страни с авторитарни режими. Освен вождовете на СССР Ленин и Сталин, мавзолеи на лидерите си строят Виетнам - на Хо Ши Мин, Китай - на Мао Цзедун, Ангола - на Агостино Нету, на Северна Корея - Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Двамата най-почитани лидери на КНДР почиват в мавзолея в Пхенян 

В брониран стъклен саркофаг в мавзолей на площад Тянанмън в Пекин се пази тялото на комунистическия лидер на Китай Мао Цзедун.

Мемориалният Къмсусански дворец на слънцето е внушителният вечен дом  на севернокорейските лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир в столицата Пхенян. Това е най-големият и добре поддържан мавзолей на комунистически лидер в света и единственият, съхраняващ множество покойници.

Символът на вечната любов Тадж Махал

Тадж Махал, Корона на дворците, край индийския град Агра, е безспорно най-изящният храм-мавзолей, паметник на безсмъртната любов, смятан за шедьовър на световното наследство. Построен е между 1630-1652 г. по поръчка от императора Шах Джахан („Повелителят на света“), в памет на любимата си съпруга Мумтаз Махал, която почива по време на раждане.

След двегодишен траур в страната съкрушеният от мъка император започва строеж на мавзолей на мястото на гроба на Мумтаз, който да символизира приказната красота на любимата му. По-късно там е погребан и самият Шах Джахан.

Тадж Махал е изграден върху платформа с пет купола, издигащи се на височина 74 метра, и с 4 минарета в ъглите. Стените са от полиран полупрозрачен мрамор с инкрустации от скъпоценни камъни. При ярка дневна светлина мраморът изглежда бял, рано сутрин става розов, а в лунна нощ - сребрист. В строителството на комплекса са участвали 20 000 майстори.

В Анкара се намира мавзолеят на Мустафа Кемал Ататюрк, известен с името Антикабир. Ататюрк, баща на турците, е емблематична фигура в историята на южните ни съседи, основател и първи президент на Република Турция. Уважението към паметта на героя е толкова голямо, че всяко ново правителство посещава мавзолея на Ататюрк, преди да встъпи във власт.

Мавзолеят е бил издигнат през 1953 г. В знак на дълбока почит в залата със саркофага на Ататюрк са събрани камъни от всички турски провинции. Дизайнът на величествения комплекс е дело на двама архитекти професори - Емин Онат и Ахмет Арда. Тялото на Ататюрк се намира в гробница от червен мрамор. В медни вази наоколо е поставена земя от всички райони на Турция.

Мемориалът край Мадрид, откъдето бе извадено тялото на диктатора Франко 

През 2019 г. тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко бяха ексхумирани от мавзолея край Мадрид, в който са положени през 1975 г., и погребани в гробището Пардо. Мраморният мавзолей в Долината на падналите, увенчан от огромен кръст, е издигнат като мемориал на помирението - там са погребани 33 872 души, паднали убити от двете страни по време на Испанската гражданска война.

 

Игри на съдбата 

Ленин и Сталин 7 години лежат заедно, вадят диктатора за Хелоуин  

Най-известният съвременен мавзолей в света  - този на вожда на световната революция, е най-спорната туристическа атракция в сърцето на Москва.

В сградата на Червения площад балсамираното тяло на Владимир Ленин се съхранява след смъртта му от 1924 г. Това става по пряка заповед на новия съветски лидер Йосиф Сталин, въпреки ожесточения протест на вдовицата на Ленин Надежда Крупская. Първо е издигнат дървен мавзолей, а по-късно и гранитен - и двата проектирани от архитекта Алексей Шчусев. 

В сегашния си вид - от железобетон, с тухлени стени и облицовка от гранит, мрамор, лабрадор и порфир, е построен през 1929-1930 г. Мавзолеят е използван като трибуна, от която лидерите на СССР са наблюдавали парадите на Червения площад. На входа на мавзолея е бил пост №1 на почетния караул, сменящ се на всеки час.

По време на Великата отечествена война тялото е било евакуирано в Тюмен от юли 1941 до април 1945 г.

През 1953 г. в същия мавзолей е поставено и балсамираното тяло на Йосиф Сталин. В продължение на 7 години мумиите на двамата вождове -  Сталин и Ленин, лежат в саркофазите си един до друг.

Тялото на Сталин обаче изглежда много "по-луксозно" от това на Ленин: Сталин е в своята униформа, украсена със златни копчета, еполети и медали, пришити на гърдите; Ленин е в цивилен черен костюм, без награди или отличия.

На ХХ конгрес на Комунистическата партия на СССР през 1956 г. новият вожд Никита Хрушчов изнася знаменитата си реч, в която отрича Сталин, култа му към личността и диктатурата му. Из целия СССР започва разрушаване на паметниците на Сталин.

На 30 октомври 1961 г. с решение на ЦК на КПСС тялото на Сталин е махнато от почетното му място в мавзолея на Владимир Илич заради „сериозни нарушения на учението на Ленин“.

Защо вадят вожда точно на Хелоуин? Датата не е просто съвпадение, както смятат мнозина.

На 30 октомври Цар Бомба, най-мощното ядрено оръжие, създавано някога, е тествано при архипелага Нова Земя в Северния ледовит океан. И така на следващия ден именно бомбата се появява по заглавията, докато преместването на Сталин минава до голяма степен незабелязано.

При това на 31 октомври Червеният площад е затворен заради подготовката за парада, който трябва да се проведе на 7 ноември в чест на годишнината от Октомврийската революция.

Всички награди и ордени са премахнати от сакото на Сталин, дори златните копчета и еполети са свалени. Операцията се извършва от трийсетина верни служители на КГБ.

Роднините на Сталин не присъстват. Тялото на покойния диктатор е положено в дървен ковчег, капакът е закован с пирони, а гробът е покрит с бетонна плоча. Сталин е единственият човек, който е погребан близо до стената на Кремъл без погребална служба, оркестър или салют.

На следващата сутрин мавзолеят отваря отново, но само Ленин е вътре. През нощта майстори махат от облицовката името на Сталин и монтират оригиналния монолит с единствения надпис "Ленин".

Съветският поет Евгений Евтушенко пише стихотворение, в което призовава да се удвоят стражите на мавзолея, за да се попречи на тирана Сталин да възкръсне. 

В последните години периодично се възобновява дебатът дали да се погребе тялото на Ленин и мавзолеят да бъде разрушен. Зевзеци предлагат построяване на мястото на увеселителен парк Ленинленд. 

Битуват и странни легенди. В мрежата се появи мистериозен запис, на който мумията на Ленин вдига лявата си ръка и се изправя от саркофага.

Мистерията се оказа фотомонтаж, но продължават абсурдните слухове, че мумията на вожда дава признаци на живот и дори нощем скита из Кремъл. За най-преданите комунисти това е потвърждение за безсмъртието на Ленин.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Кольо

Кольо

19.11.2023 | 13:45

Мои приятели от Западна Европа както и мои роднини в САЩ споделиха с мен, че сме допуснали голяма грешка с взривяването на мавзолея.

Отговори
0 0
oooo

oooo

18.11.2023 | 11:57

Вам обоим это понравится//! Абсолютно новые возможности в сексе, независимо от возраста. Это очень крутая штука, попробовав один раз, вы никогда об этом не пожалеете:-------- http://surl.li/nizs

Отговори
0 0
???

???

18.11.2023 | 10:27

Каква е идеята да ходил на поклонение на балсамирана мумия?

Отговори
2 0
истината

истината

18.11.2023 | 10:19

някои страдат че махнаха препарираната пияница от центъра на София.

Отговори
5 1
хххххх

хххххх

18.11.2023 | 10:00

А колко милиона евро или долари, щяхме да спечелим от туристически поток ,ако не беше разрушен мавзолея на Г.Димитров. ??????????????????

Отговори
13 4
Дии

Дии

18.11.2023 | 10:20

Ей това комунистите сте странни хора - в главите ви само долари и евро. Що не рубли?

Отговори
6 8
Интересен е случаят с анголския президент и борец за независимост

Интересен е случаят с анголския президент и борец за независимост

18.11.2023 | 09:06

Агостину Нету е балсамиран от съветски специалисти и положен в мавзолей. За беда обаче технологията се оказва неподходяща за чернокожи лидери. За по-малко от година той избелява, до степен да заприлича на колонизатор, което силно смущава анголското общество. Налага се да бъде погребан.

Отговори
8 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?