4020

Строители и готвачи от Турция, масажистки от Индия: Чужденци от 59 държави работят у нас

Граждани на 59 държави извън ЕС са работели у нас през миналата година.

Това съобщи пред „Телеграф“ Атанаска Тодорова, главен експерт „Пазар на труда, миграция и мобилност“ в КНСБ.

Повечето са сезонни работници, заети в хотелиерството и ресторантьорството, както и в строителството. Вече всеки трети зает в хотелите и ресторантите е гражданин на трета държава, коментира шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. По думите му този процент ще се увеличава.

Повечето от чуждестранните работници са от съседни държави като Турция, Северна Македония и Сърбия, както и от бившите съветски републики Узбекистан, Киргизка република, Казахстан и Молдова.

В момента хит сред ресторантьорите са готвачите от Турция. Те умеят да приготвят ястия, имат усет към храната, обясни Алибегов. Не са се сбъднали обаче надеждите украинските бежанци да се влеят в работната сила у нас и да запълнят дефицита на работници.

Справка на Агенцията по заетостта показва, че през миналата година най-много чужди работници в хотелите и ресторантите са дошли от Киргизката република. Заедно с тези, бачкащи в селското стопанство, те възлизат на 2101 души. Турските граждани пък били 1422. На трето място са молдовците – 1093. 719 души са дошли от Узбекистан, а 369 – от Казахстан. Общият брой чужденци, работещи в хотели, ресторанти и ферми през миналата година, е бил 7088. А през 2019 г., преди да дойде ковид, броят им е бил 11 443. Тогава обаче най-много са били украинците – 8796. Пандемията, а впоследствие и войната са стопили броя на украинците, бачкащи у нас, и към момента те дори не влизат и в топ 5 на чуждите работници в България.

Чужденците по строежите обаче са се увеличили десет пъти. През 2019 г. те са били само 453, а през 2023-а броят им възлиза вече на 4224 – почти всички от Турция.

Родните хотелиери и ресторантьори вече са хвърлили въдица в далечна Азия. Преговори се водят с работници от Индия, Бангладеш и Непал, на които се разчита да поемат стотиците кухни на олинклузивите. Най-много бачкатори се търсят именно за дейностите по осигуряване на храната, а също и за хигиената на хотелите.

"Кризата с персонала е перманентна и не е тайна за никого. Общо взето хотелиерите се спасяваме поединично - кой както намери. Аз лично съм се договорил за около 30 работници от Киргизстан и Бангладеш, които този сезон ще работят в хотела ми на всякакви позиции", коментира зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Хотелиерите в Слънчев бряг ще разчитат още на работници от Молдова и Беларус. Внася се и работна ръка от Тайланд, която поема основно спа центровете и салоните за масажи.

В разгара на сезона в Слънчев бряг почиват близо 1 милион туристи, за които са необходими около 140 000 души обслужващ персонал. Заради липсата на кадри работодателите вдигат всеки сезон работните заплати. В момента минималното възнаграждение за камериерки и кухненски работници започва от 1500 лева, за аниматори - 2500 лв., а за рецепционисти - 3000 лв.

Според експерти от синдикатите основният мотив на работодателите да търсят персонал от чужбина са по-ниските заплати, на които могат да си осигурят работници от държави с по-нисък стандарт.

Хора от страни с по-ниски възнаграждения от нашите идват в България, а българите търсят по-високи заплати в други страни с по-висок стандарт от нашия, обобщи ситуацията Атанаска Тодорова от КНСБ. Камериерка от Азия например може да се задоволи с минималната заплата от 933 лева. Докато българката ще се бори за поне 1400 лева, колкото е издръжката на живота у нас по последните изчисления на КНСБ.

Работодателите обаче не са съгласни с тезата за по-ниското заплащане на работниците от трети страни. Те смятат, че кризата за персонал отразява демографската криза. Но и признават, че много нашенци търсят по-високи възнаграждения зад граница и е трудно да ги задържат тук. Според Алибегов причината е и ковид – заради локдауните ресторантьорите изгубили голяма част от обучения български персонал, който се насочил към други сектори.

Освен това хотелиерите и ресторантьорите осигуряват и квартирите на чужденците. Разходът на един работодател за един работник от трета страна с всичко включено вътре е между 2200 и 2800 лева, каза Алибегов. А само заплатата, която взима един готвач от Турция, е между 1400 и 2000 лева бруто. Алибегов смята, че сервитьори и бармани вече си докарват едни прилични европейски възнаграждения - с бакшишите сумата стига до 2500 лева.

Големият проблем на българските работодатели е задържането на работната сила, каза Атанаска Тодорова от КНСБ.

Едва половината от сезонните работници идват у нас и за следващия сезон. При дългосрочната заетост пък 40% от чужденците, получили разрешение за престой от 1 до 4 г., още на 6-ия месец напускат България. Но не се връщат в родината си, а продължават на Запад. България се явява входната врата на граждани от трети държави за европейския трудов пазар, коментира Тодорова. С някои видове разрешителни, получени от България, чужденците могат директно да продължат да работят в други държави от ЕС. Такъв е случаят със „Синя карта“ за висококвалифицираните специалисти. Други имат възможност да отидат и до 90 дни да работят с нашето разрешително, а през това време да си извадят друго от новата държава на място. Използвайки ни за вход към ЕС, чужденците пестят такси. Разрешителното за работа у нас струва 100 лева, а в Германия сумата е четирицифрена в евро. Спестяват си и половината административна процедура. Българската държавна администрация е направила проверка дали чужденците са опасни за националната сигурност, дали дипломата им е легализирана и отговаря на европейските стандарти и т.н. Всички тези разходи остават за наша сметка, а другата държава си спестява тези процедури, посочи още Тодорова.

Стотина индийци се трудят във фабрика за пилешко

Интересът към внос на работници в Старозагорско е най-вече в областта на дървопреработването и машиностроенето. 

Осъществен от години пък е импортът на работна ръка в най-големия производител на птиче месо „Градус“ - там има около стотина индийци. В „Стандарт профил България“ ЕАД - за части за автомобилната промишленост - се трудят голям брой казахстанци и афганистанци. 

„Чужденци, наети легално в предприятия в Стара Загора и региона, има от 5-6 г. Преобладават индийци и казахстанци“, коментира за „Телеграф“ шефът на Търговско-промишлената палата в града Олег Стоилов. 

„Работодателите определено не се водят от изгода, свързана с по-ниско заплащане. Нека имаме предвид и че безработицата в Стара Загора е една от най-ниските. Не говорим за квалифицирани кадри, по-скоро за така наречения обслужващ персонал. Наемниците от чужбина не са по-евтини, дори ако вземем само пътните им разходи. А допълнителните плащания като осигуровки и разни други изисквания никак не са малко“, обясни Олег Стоилов.  Месечното възнаграждение, на което биха се съгласили чужденците, е малко по-ниско от българската средна работна заплата.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Пенчо

Пенчо

10.03.2024 | 13:10

Масажистките не са от Индия а са циганета

Отговори
0 0
Добромир

Добромир

10.03.2024 | 10:31

Големия патриот и стожер на всичко българско и родно г-н Симеонов - НФСБ,отвори врати на всички чужденци от трети страни,а вместо да ги улесни като им осигури 6 месеца за работа годишно,направи невъзможно вдигането на заплатите на българските работници в България.Често се засичат сервитьори, които не знаят....български,но виж руски знаят,но без руснаци к'во от това, че знаят,нали така?

Отговори
7 2
Предлагам работа

Предлагам работа

10.03.2024 | 07:59

За сезон 2024 в Съни Бийч работещ ресторант набираме персонал,може и без опит. Да има желание за 16 часови смени,без почивен ден. Възможни са осигуровки. Осигурено спане на надуваеми матраци в мазетата на близкия хотел. Заплата по договаряне,плаща се накрая на сезона.

Отговори
10 0
Кольо

Кольо

10.03.2024 | 06:05

В кой свят живеете 3000лв рецепционисти. Това за цял сезон ли е?

Отговори
15 0
Сега остава

Сега остава

09.03.2024 | 23:34

Сега остава и заплатите ни да станат по 10 хиляди лева и пенсиите по 9! И ще можем да кажем че сме построили комунизма при сегашните цени!

Отговори
13 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?