46

Страшни разкрития за Баба Ванга и чуждите служби

Чужди служби се опитвали да отвлекат от България или да убедят пророчицата Вангелия Гущерова да работи за тях, научи "България Днес".

"Такива хора като нея бяха национален капитал. Затова беше пазена от нашите органи изключително съвестно. На хора като Ванга им беше създавана среда, много по-благоприятна, отколкото на един професор в университета или на академик в БАН. Нейното влияние, нейният авторитет, нейната известност в Европа беше много голяма", споделя Димитър Иванов, последният началник на 6-и отдел на 6-о управление.

Самото МВР обслужвало петричката пророчица години наред, защото е имало опасност тя да бъде отвлечена в бивша Югославия. Проблемът идва от факта, че Ванга е родена и израснала в град Струмица, който днес е в Македония, но през рождената ѝ 1911 г. е бил в пределите на България. Променливата граница дава основание на някои да смятат пророчицата за македонка и днес, макар това да не така. Според документ, издаден на 6 март 1963 г., Вангелия Гущерова е по народност "македонка" с българско гражданство.

При преброяването майка ѝ е искала да я запише българка, но по настояване на анкетьорите са я писали македонка, разказват близките на Ванга. Изискването е важало за цялото население в Пиринско. На пророчицата са казали, че ако не се пише македонка, властите ще я преследват и ще си има неприятности, но тя самата се е считала за българка и като такава е помагала на нашите служби изключително акуратно.

При Ванга идвали хора от държавния апарат на много страни и именно затова тя е вербувана да дава информация на нашите служби. Според архивите за нея пророчицата е споделяла за хора, които се занимавали с подривна дейност спрямо България и тя ги "осветявала". Самата Ванга участва в разкриването на някои от най-големите афери в близката ни история, споделя Димитър Иванов.

Именно благодарение на Гущерова ДС разкрива неприятелските планове в подробности - как точно ще превземат управленията на МВР, пощата и военните поделения. Бизнес шпионажът се интересувал какви са дълговете на България към други страни, стабилен ли е левът, какви са заплатите, какъв е износът ни към Съветския съюз и как ще работи българската икономика в условията на война. Има ли съветски войски в България, къде са дислоцирани българските, как са въоръжени, къде има летища и складове. Какви са персоналните задачи на всеки военен и дори възможно ли е да окупираме Югославия.

Според покойния Петър Бахов, който е един от най-добрите приятели на пророчицата приживе, Ванга не е била точно агент на ДС, а само е помагала на службите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Коментар

Коментар

21.12.2022 | 10:43

Истината беше, че нашите ръководители, въоръжени с научната теория на марксизма-ленинизма и диалектическия материализъм, тайничко вярваха в чудеса и пророчества. Същото беше и със съветските другари.

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?