71

Страшна напаст: Нашествие на гъсеници, предизвикват задушаване и смърт ВИДЕО СНИМКИ

Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт. Опасна е не само за домашните любимци, но и за децата, алармират специалисти.

 

Сигнал за нашествие на опасни гъсеници у нас. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт.

Опасна е не само за домашните любимци, но и за децата, алармират специалисти.

За последните няколко седмици има сигнали в социалните мрежи на стопани, които са загубили кучетата си след фатална среща с опасната гъсеница, предава NOVA.

Малко дете също е пострадало от неочаквана среща с насекомото в Кюстендил. Майка му Нели Цветкова обясни, че детето ѝ настъпило гъсеницата. Били посъветвани да измият обувката му, но това не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите завели детето си в токсикологията в „Пирогов”. Лекарите им обяснили, че то е с алергична реакция.

РИОСВ - Стара Загора

Телата на боровата процесионка отделят два алергена, обясни алергологът д-р Тихомир Мустаков. По думите му при среща с опасното насекомо половината хора образуват алергична, а другата половина - токсична реакция. Специалистът алармира, че ако домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт.

Екологът към Община Казанлък Петя Николова сподели, че нападението от борова процесионка е слабо - под 30%. "Използваме биологичен метод за справяне. През юни ще заложим феромонови уловки.

Те ще хващат мъжките видове. Дърветата се обезлистяват и унищожават от насекомото. В момента гъсениците какавидират и шушулките им са празни. Предстои да изрежем пашкулите по дърветата", отбеляза тя.

Д-р Генко Мирев от общинския приют уточни, че пораженията зависят от имунната система на животното, което е било в допир с насекомото. "Някои са страшно алергични, правят анафилактичен шок. Зависи и от количеството власинки, погълнати от животното", посочи той.

 
Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae, разред Пеперуди “Thaumetopoea Pityocampa Schiff”.

 Гъсениците от този вид притежават хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат дразнещ протеин, наречен тауметопоеин. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
елма

елма

17.04.2024 | 12:45

Като пътувам към Девин през Кричим и Смолян през Асеновград - масово са поразени боровите гори! За какви 30 % говори този! И защо не пръскат срещу боровата процесионка?

Отговори
13 0
Да, на нищо не се обръща внимание!

Да, на нищо не се обръща внимание!

17.04.2024 | 12:09

От преди 10-12 год ни направи впечатление по боровите гори. Пашкулите са толкова големи, че приличат на найлонови пликове окачени по клоните. Горите са пълни. Вътре са омотани яйцата и като се излюпят, гъсениците само от един пашкул стигат за половината гора.

Отговори
14 0
ДОБРО УТРО

ДОБРО УТРО

17.04.2024 | 11:18

ИМА ГИ ОТ МНОГО ВРЕМЕ,НО НИКОЙ НЕ ВЗИМА МЕРКИ.ЦЯЛАТА СТРАНА Е НАПАДНАТА ОТ ТАЗИ ГЪСЕНИЦА. В ПАРЛАМЕНТА ИМАТ ДА ВОДЯТ ДРУГИ БИТКИ И НЕ ИМ Е ДО ТОВА И ДО ХОРАТА!

Отговори
20 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?