44

Стоян Панчев: Няма да има втори конвергентен доклад за еврото тази година

Европейската комисия по всяка възможност няма да прави втори конвергентен доклад за това дали можем да приемем еврото от 2025 г., след като излезе първият през юни. Това каза икономистът Стоян Панчев в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов".

Според него дори да бъде поискан такъв доклад през септември-октомври, фактът, че през юни ще излезе първият прави невъзможно да се прави втори преглед на нашата готовност да влезем в еврозоната. По този начин приемането на еврото твърдо ще остане за периода след началото на 2025 г., независимо дали ще може това да стане през второто или третото тримесечие, смята икономистът.

Според икономиста Адриан Николов от ИПИ през последните 2-3 години еврофондовете очевидно не помагат много на регионите, защото се забелязва увеличаване на различията между тях.

И двамата икономисти наблюдават, че в условията на предизборна кампания е станало твърде лесно да се искат и да се удовлетворяват исканията за повишаване на бюджетните заплати. Преди 2021 г., когато нямаше инфлация този натиск не е съществувал. Но пък и напоследък синдикатите забелязаха, че по време на избори могат лесно да заплашват с протести, каза Панчев.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?