46

Стефан Янев проговори за три сценария при война в Украйна

В момента разглеждаме три сценария как ще действаме, ако стане война в Украйна с оглед на напрежението с Русия. Българската армия и Въоръжените сили се подготвят за различни сценарии и смятам, че те могат да реагират адекватно на такъв тип сценарии в близост до българските граници. Това разкри в интервю по Нова нюз министърът на отбраната Стефан Янев. "Българската армия е призвана за това, да поддържа готовност, така че да осигури териториалната цялост на страната, суверенитета и националния интерес", добави той.

За целта правителството ще приеме национална позиция до три седмици, тъй като през февруари предстои среща на военните министри и българският трябва да представи какво ще бъде нашето поведение.

"Така че, трябва да има национална позиция по отношение какъв тип отбранителен потенциал ще имаме в случай, че тази криза ескалира и тръгне към различен развой", коментира той. "Решението ще бъде взето от българското политическо ръководство", категоричен беше министърът.

"В паметта на всяко едно поколение, чуе ли думата война, винаги търсим тези последствия, от които хората страдат. На практика никой не иска война, но тези неща се случват. И наша отговорност, като държава, е да вземем адекватни мерки и да бъдем подготвени за всички възможни сценарии. Дали би могло да е най-голямата война, която би могла да се случи на територията на Европа след Втората световна война, утрешният ден може да покаже друго", коментира Стефан Янев.

По повод изявления от най-високо държавно ниво на руски държавници, че България няма да бъде нападната, въпреки че е член на НАТО, Янев добави, че освен пряко нападение, може да има други последствия. Дори да не бъде нападната България, последствията са икономически, има бежанци, което трябва да се вземе предвид и да имаме адекватна готовност. 

Янев беше категоричен, че стои на вече заявената си позиция, че няма нужда от допълнителни войски на НАТО на наша територия, защото това ще създаде вдигне градуса на напрежение. "Аз стоя зад думите си и мога да ги повторя", каза Янев. "В онзи момент не се налагаше, аз съм го обяснил пред МС и съм го аргументирал. Дали и какво решение предстои, ще разберем през следващите няколко седмици", допълни министърът на отбраната. Той отрече да има искри по темата между него и премиера Кирил Петков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
31 коментара
Βладимир ΙΙΙлюхин

Βладимир ΙΙΙлюхин

23.01.2022 | 02:00

Когато атовете се ритат, магаретата страдат. (Турска поговорка)

Отговори
1 0
Военен стратег

Военен стратег

21.01.2022 | 08:48

И при трите сценария, България е губеща страна.

Отговори
8 3
войнолюбци

войнолюбци

21.01.2022 | 07:16

Войнолюбците от НАТО от есента ни облъчват с изказвания за война в Европа и Украйна! Няма ли кой да ги спре? Ние не желаем война! И не желаем чужди войски в страната!

Отговори
13 7
На ЗЛО КУЧЕ - ЗЪЛ ПРЪТ!

На ЗЛО КУЧЕ - ЗЪЛ ПРЪТ!

21.01.2022 | 07:47

"ВОЙНОЛЮБЦИТЕ" от...Финландия купуват 64 изтребителя F-35 LIGHTNING за 10 милиарда $ сделка! На ЗЪЛ СЪСЕД - ЗЛА НЕМСКА ОВЧАРКА!

Отговори
6 3
Политика

Политика

21.01.2022 | 00:37

Не си ли помисляте че може да се повторят нещата от втората световна война, когато ние въшлювците обявяваме война и са разрушили много сгради и сме дали много човешки жертви заради глупостта на тогавашното управление. Хората са казали Янки където стъпят трева не никне, спомнети си историята е хайде стига с тази Америка то от години се вижда че като някой загрижен бащица е навсякъде, ама нека първо си оправи икономиката и тогава да оправя другите, държава фалирала преди години, и ако не са тези войни отдавна да е свършила, всичко е бизнес издържа се от военно промишлените комплекси и будали като нас които платихме за самолети където няма фабрика която да ги произведе скоро, моля ви вижте историята на едното место спира на другото започва и пак кой те.

Отговори
13 9
Някой

Някой

21.01.2022 | 04:03

За руския ботуш става въпрос, за руския ботуш, че там където стъпне трева не никне!!! А ти с чуждо ако дъвка не се опитвай да правиш! Ако толкова си свободолюбив-багажа и при ушанките. Там ще разбереш кон боб яде ли

Отговори
8 16
Свободни балкани

Свободни балкани

21.01.2022 | 00:05

Вън от ЕС и Нато!

Отговори
17 9
"На руските войни" Иван Вазов

"На руските войни" Иван Вазов

20.01.2022 | 23:09

О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки… Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо… Как ръце сега да разгърнем?

Отговори
12 12
Біла Церква посреща своите герои от 72-ра бригада

Біла Церква посреща своите герои от 72-ра бригада

20.01.2022 | 22:48

❤️ https://www.youtube.com/watch?v=UEpTkX62jrY ❤️ Грандіозна зустріч 72 бригади у Білій Церкві

Отговори
3 6
Гледах ги тия хора(по тях очевидно не е стреляно) - сбирщайн

Гледах ги тия хора(по тях очевидно не е стреляно) - сбирщайн

21.01.2022 | 08:40

Тия "укропи" наблягат на сланината и копъра и дотам.

Отговори
1 3
Парадът в белокаменен  Київ ❤️Слава Україні ❤️ Братя

Парадът в белокаменен Київ ❤️Слава Україні ❤️ Братя

20.01.2022 | 22:32

https://www.youtube.com/watch?v=GHPs1SsbRDE Хрещатик ❤️ Київ ❤️ 24 08 2019 День Незалежності -- Тези кадри по "свободните" на 112-то място медии НЯМА ДА ВИДИТЕ, НИКОГА!

Отговори
6 5
Парадът в белокаменен Київ ❤️ Слава Україні ❤️ Братя

Парадът в белокаменен Київ ❤️ Слава Україні ❤️ Братя

20.01.2022 | 22:23

https://www.youtube.com/watch?v=F3NRKmNtX64 -- Ukraine Independence Day -- https://www.youtube.com/watch?v=OG2KzUYWe_A -- День Незалежності України

Отговори
5 4
МНОГО ИМА ЗА РАСТРЕЛ В МАЙКА БЪЛГАРИЯ %  И РЕКЕТ  ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА

МНОГО ИМА ЗА РАСТРЕЛ В МАЙКА БЪЛГАРИЯ % И РЕКЕТ ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА

20.01.2022 | 22:10

ПЪРВИ СЦЕНАРИИИИИ ,,,,,ЩЕ СЕ СКРИЕМ ПРИ КАРАКАЧАНОФ ЗАД ГОЛЯМОТО НАРОДНО НЕ----ПОДКУПНО ДЕБЕЛО -- НАРОДНО ШКЕМБЕ ОНИЯ ДЕБЕЛЯ ДЕТО ОБЕКАЛЯШЕ АМЕРИКА СЪС ЧАНТА .....БИЛА .....ДОЛНО МАКЕ , ДЕБЕЛА ЗА ТЕБ САМО РАЗТРЕЛ ПРЕД ЦЯЛА....... БЪЛГАРИЯ ............,,, ..... ВТОРИ ЦЕНАРИИИИ ПРИ ОНВА ЛЯВО КОЛЕЛО ВАЛЕРИИИИ СИМИОНОФ ДЕТО МУ ПАДНА ОГРАДАТА МЕЖДУ ИЗТОКА ---И ЗАПАДА ОЩЕ НА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ -- ПРИ ЕКСПЛОТАЦИЯ ГАРАНЦИЯ 6 М ------ 6 МЕТЪРА --- НЕ ШЕСТ МЕСЕЦА

Отговори
5 6

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?