71

Стефан Янев: Може да се включим с един батальон в учение на НАТО

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев. Това съобщи самият той в предаването на БНТ "Денят започва".

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова, според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Стефан Янев изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
да се отървем от помиярите

да се отървем от помиярите

26.01.2022 | 14:30

Хайде всички седесерухи да отиват доброволци, не да ми пишат тук! А Путин да прави с тях, каквото поиска!

Отговори
2 3
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.01.2022 | 15:09

Ако любимият ти Путин нападне България, що да не отидем доброволци да защитим Родината си?? Ако опита да отцепи руски анклави в Камчия, Ахелой, Поморие - защо да не защитим Майка България и целостта и? А иначе не се безпокой - украинците сами ще му спретнат такъв ОТПОР, от който свят ще му се завие!

Отговори
3 1
Биячите на сдс -то

Биячите на сдс -то

26.01.2022 | 23:30

Глупаци недни сдс -та,прасета,от кого ще защитавате родината си бе ,айдуци ,вие я продадохте,всички с пп,герб.. отивайте са ви видим ...биите аде....помияри....истенските българи на руснаци и камък няма да хвърлят.....само предателите близачи ба краварите може да го кажат.....ама тва е ,че първи ша избягате мърши....

Отговори
1 2
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.01.2022 | 11:48

АКО ЗАПОЧНЕ ВОЙНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ВЪВЛЕЧЕНА--СТЯГАЙТЕ СПАРТАНА И РАДЕВ ЩЕ ВИ ТРАНСПОРТИРА ОТ БЪЛГАРИЯ--КАЧЕТЕ КОСТОВ И БОЙКО-ДА НЕЗАБРАВИТЕ И КАЛИНКИТЕ-ТЕ СА НАЙ-ВАЖНИ

Отговори
4 4
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.01.2022 | 12:29

КАК ЩЕ БЪДЕ ВЪВЛЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНА, Я КАЖИ? РУСИЯ СМЯТА ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА (ЗАСЕГА), СЛЕД ТОВА МОЖЕ ПРИБАЛТИКА, ПОЛША И РУМЪНИЯ, НАШИЯТ РЕД БИ ДОШЪЛ ЧАК СЛЕД ТОВА, ОСВЕН АКО НЕ РЕШАТ ДА ПРАВЯТ РЕФЕРЕНДУМ В КАМЧИЯ, ПОМОРИЕ И АХЕЛОЙ ЗА ОТЦЕПВАНЕ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ И СФОРМИРАНЕ НА РУСКИ АНКЛАВИ!

Отговори
4 1
ОТГОВОР

ОТГОВОР

26.01.2022 | 13:49

НАТО ЩЕ ПОИСКА БЪЛГАРСКИ БАТАЛЙОН В УКРАЙНА--ПУТИН ПРЕДОПРЕДИ ЧЕ ВСЯКА СТРАНА Е ПОТЕНЦИАЛНА МИШЕНА КОЯТО СЕ БИЕ СРЕЩУ РУСИЯ--ОТ КРИМ СМЕ НА 250 КИЛОМЕТРА ПО ВОДА--НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ В СОФИЯ И С АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ

Отговори
2 3
Толстой

Толстой

26.01.2022 | 10:26

Путин: Азбуката идва от македонските земи!

Отговори
6 3
Парен каша духа

Парен каша духа

26.01.2022 | 10:20

Не виждам с какво са накърнени нашите интереси. Има един лаф - когато конете се ритат, страдат магаретата. Отидохме в Ирак - да си връщаме заемите, които имаше Ирак към България. Върнахме от там ковчези с наши деца. А нашите "съюзници" и до ден днешен не си спомнят за дългове към нас от азиатците. Но чичо Сам- колкото можа нефт на аванта - измъкна, но хим оръжие не откри и държава вече няма. А да си кажем и истината - ний армия нямаме. Разграден двор сме. Нашата армия е колкото армията на папата и нека не си правим илюзия, че сме фактор с който някой ще се съобразява. Но това е съдбата на малките държави. И нека не привличаме нечие внимание с непремерени изказвания.

Отговори
10 5
Толстой

Толстой

26.01.2022 | 10:25

НИЕ ИЗКУПИХМЕ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ, АКО КАЖЕМ И ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЩЕ ИЗКУПИМ!

Отговори
5 2
чужди интереси

чужди интереси

26.01.2022 | 10:16

Вън чуждите войски от страната! Конституцията забранява разполагането на чужди военни части, но те заобикалят забраната! Не искаме да сме заложници на чужди интереси!

Отговори
8 6
ВЪН РУСКИТЕ ВОЙСКИ ОТ БЪЛГАРИЯ!

ВЪН РУСКИТЕ ВОЙСКИ ОТ БЪЛГАРИЯ!

26.01.2022 | 10:19

А руските охранители в базата Камчия? А газовата милиция на Газпром? Въоръжената руска охрана на Лукойл?

Отговори
6 7
Meтоди Андреев

Meтоди Андреев

26.01.2022 | 10:05

. Миналата седмица станахме свидетели на най-наглия опит през тези 32 години преход от страна на администрацията на Путин. До сега винаги, когато е имало някакви дори не до там категорични и ясни опити за намеса във вътрешните ни работи, гласовити „патриоти“ надаваха вой срещу намеса на американците, турците, гърците. А сега при реална и груба провокация от Русия има пълно мълчание. Нито Румен Петков, нито бившият президент Първанов се възмутиха и защитиха българския интерес от интригите на Кремъл. Мълчат и така наречените патриоти – ВМРО, НФСБ, за „Атака“ и „Възраждане“, те не говоря, защото са ясни - небългарски партии. Вчера преди започване на двустранните разговори между премиерите на България и Северна Македония ВМРО окупираха с протест резиденция „Бояна“, но защо ВМРО и НФСБ не излязоха с плакати пред руското посолство срещу наглата провокация на Путин и Кремъл, нарушили независимата външна политика на България? В такива моменти се вижда реалната картина за настроенията на политическите партии и кои са българофилите и работят за евроатлантическата ни интеграция. Това безродно поведение на някои партии е разбираемо, но за един външен министър е просто недопустимо.

Отговори
5 9
Биячите на сдс -то

Биячите на сдс -то

26.01.2022 | 23:43

Абе я иди и се разтреляй.....

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?