71

Става ли за море? Времето през юни - от порои до 38˚С жеги, вижте кога и къде

От 5 до 7 юни дъжд като из ведро ще се изсипе в северозападните и в централните южни райони. Нови превалявания с гръмотевици ще има от 10 до 13 юни. Идеално за море в края на месеца, но и там може да прегърми.

 

От 26 до 29 градуса средни максимални температури се очакват за България през юни - с 1- 2 градуса по-високи от климатичните норми.

Но и валежите ще са близо два пъти над климатичните норми за западната половина от страната. За Източна България ще вали по-малко от обичайното. Това прогнозира шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков, пише "24 часа".

Юнските средни температури обичайно са между 25 и 28 градуса, а средните минимални - между 13 и 15. За България шестият месец се води най-дъждовният със средна сума на валежите извън планинската част между 48 и 130 литра на квадрат. Тази година очакваните количества са от 50 до 90 л/кв.м, а в северозападните райони - 106 л/кв.м. Суха ще е последната десетдневка.

Причина за обилните юнски дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такава обстановка падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление, обясни метеорологът.

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година те засягат над 2000 населени места и нанасят щети върху около 2,5 млн. дка обработваема земя. Най-често това се случва по линията Видин - Свиленград. В източната половина от страната градушка пада сравнително рядко. Сред най-силните градушки са тези през 1966-а, 1971-а, 1978-а и 1995 г. А софиянци добре помнят ледените късове с големина на едри орехи, които се изсипаха на 26 юни 2002 г. и нанесоха сериозни щети по всички коли на открито в онзи следобед.

Със слънце започва Денят на детето тази събота, но през първите 10-ина дни на месеца има условия за неблагоприятни атмосферни явления като градушки и кратки порои. До 3-и времето ще е много динамично - със затопляне, силни гръмотевични бури в следобедните часове с условия за градушки в Западна и в Централна България.

От 5 до 7 юни интензивни валежи (до 70 л/кв.м) се очакват в северозападните и в централните южни райони. Дневните температури ще са от 23 до 28 градуса.

Нови превалявания, придружени от активна гръмотевична дейност, ще има от 10 до 13 юни -главно в източната половина от страната.

Внимание, смерч!

Опасно метеоявление през юни е и смерчът (познат като торнадо в Америка и тромб в Европа). Представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч. В нашата страна рядко се създават условия за образуване на смерч, но има няколко описани случая.

На 1 юни 1906 г. над Варна падат много риби, пренесени от образувал се над морето смерч. Малко хора знаят, че местността Ветровала на Витоша дължи своя облик и име точно на смерч Той се разразил следобеда на 14 юни 1956 г. и е изкоренил вековни дървета от площ във формата на правоъгълник със страни 300 на 1200 м.

На 19 юни 1978 г. пък в селата Блажево и Висока могила, Дупнишко, смерч отнася покривите на много къщи.

Дали в първия летен месец на 2024 г. ще се извие смерч, не може да се предвиди отсега. 

Посрещаме астрономическото лято на 20 юни

Със старта му се повишават чувствително температурите. Все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси от умерените и тропическите ширини. В такива условия обикновено времето е слънчево, а в равнините горещо.

Най-високите температури, измервани у нас през юни, са между 35 и 40 градуса, а най-горещите места - Плевен, Русе, Панагюрище и Образцов чифлик. Но е имало и падане на термометрите до 3,8°.

Рекорда за юнски студ държи Трън с -1°, в Самоков са отчитали 0°, в Разград, Чирпан и Казанлък - 2 градуса.

По черноморското крайбрежие от 16 до 18 юни ще е много слънчево с температури 24-29°. Но от 19-и до 21-и се очакват валежи с леко захлаждане.

До 38 градуса от 23 до 27 юни

Облаци и превалявания на изток ще има и от 22 до 26 юни, над западните части от страната ще е предимно слънчево. А от 23-и до 27-и - и горещо, като температурите ще минават границата от 33 градуса, на места до 38 градуса

По морето времето ще се характеризира с по-малко валежи, повече слънчеви часове и по-слаби захлаждания. В съчетание с дългия вече ден третото десетдневие на месеца е много подходящо за почивка там. Температурата на морската вода от 18° в началото на юни обикновено достига 21- 22 в края му, в някои години се стопля и до 25°. Към 28-30 юни обаче има условия за гръмотевични бури в източните райони.

Земното магнитно поле ще е спокойно

Слънчевата активност през по-голямата част от месеца ще бъде ниска, земното магнитно поле ще е спокойно и магнитни бури не се очакват за разлика от май, когато имаше няколко мощни изригвания.

Все пак известно повишение на геомагнитната активност се очаква в периодите 1-6 и 16-22 юни, като около 19-20 юни има условия за слаба геомагнитна буря. Също и в края на месеца - 29 и 30 юни.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?