1939

Стартира производството на изтребителите F-16 за България

Можем да кажем, че вече започна процесът по производство на българската партида изтребители, посочи в предаването „На фокус“ по NOVA Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа на компанията производител „Локхийд Мартин“.

В края на миналата година парламентът одобри придобиването на още осем нови изтребителя F-16 Block 70 и оборудване за тях. 

„Българският изтребител вече е на производствената ни линия, в момента тече основният монтаж. Все още нямаме и осемте изтребителя, които са поръчани в първата партида, за сега на линията е само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети следващата година“, уточни Джонатан Лин. Той добави, че доставките се изпълняват по вече договорения механизъм, конкретните дати са записани в договора между американската и българската държава. Работим по това да ги имате около 2025 г., увери представителят на „Локхийд Мартин“. 

Той обясни, че F-16 се произвежда вече няколко десетилетия. „През годините го надграждахме, усъвършенствахме го и влизайки в ерата на Block 70-72 направихме подобрения, които качват качеството на изтребителя към поколение 4+“, обясни Джонатан Лин. 

„Новата радарна система е с изцяло електронно сканиране, която наподобява радарната система на F-35 – така че извадихме някои уроци и технологии, които сме взели от петото ни поколение изтребители и сме ги пренесли в четвъртото“, каза Лин, като обясни, че това е 4+. Вълнуващо е, че България ще има такава технология в своите изтребители, смята той. 

Второто нещо е автоматична система за избягване на сблъсък, която спасява живота на пилотите. „Това, което тази технология реално прави – да кажем пилотът изгуби съзнание или по някаква причина загуби възможност да пилотира изтребителя, тогава софтуерната технология се намесва и стабилизира машината“, обясни Джонатан Лин. 

Според него това са две технологични характеристики, които осигуряват предимства на българската авиация и военните пилоти. Той съобщи, че няколко наши пилоти се обучават в момента в тренировъчния център в Аризона.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
дайте да дадем

дайте да дадем

30.01.2023 | 06:54

Ура! Да ги подарим на Украйна! Така ще покажем, че сме евро-солидарни и защитаваме ценностите на евро-атлантизма!

Отговори
3 2
комунист

комунист

30.01.2023 | 05:20

Искаме от шефа да ни направи баня и той обеща каза ше видим.

Отговори
2 4
Сашо

Сашо

29.01.2023 | 23:32

Е на това се вика наглост и кражба. Дайте 5 - 6 милярда долара пък ние ще ви дадем самолетчета но когато решим. Ей на ви ценности.

Отговори
9 6
Иван

Иван

30.01.2023 | 09:23

И ти ли искаш стари изтребители?

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?