4020

Стартира мащабно проучване на генома на българите

За първи път страната ни се включва в мащабно европейско проучване, за да открие колективния ни геном. Чрез анализа ще може да се даде ценна информация и насока за превенция и лечение на редица заболявания. За да се осъществи проучването обаче се търсят още доброволци.

Мартин Георгиев е сред първите ентусиасти и разказва пред Нова телевизия историята си. Самият той обработва генетични данни. Без колебание е прекрачил прага на лабораторията, за да изследва и своите.

„Веднага изявих желание, когато разбрах, че ще имаме възможност, защото това ще подпомогне бъдещето на медицината в България”, смята той.

От всяка кръвна проба, като тази на Мартин, се изолира ДНК.

„На специална машина ще направим геномното секвениране. Всяка буква в нашия геном ще бъде прочетена и ще бъдат открити вариациите, които са характерни за българите. Това е изключително важно, за да може този референтен геном да се използва като база за сравнение, когато се изследват причините за всички генетични заболявания”, обясни проф. Радка Кънева, ръководител на Центъра по молекулна медицина към МУ-София.

Така учените ще разчетат и дали сме предразположени към определени заболявания.

„Познанието за вариациите в нашия геном ще позволи по-лесно и адекватно да се постави диагноза при редките заболявания. Ще можем да улесним и намирането на хората, които са предразположени да развият заболявания, като сърдечносъдови, диабет, болест на Паркинсон, както и кое лекарство е подходящо за всеки пациент, за да се избегнат страничните ефекти от приложението на неподходящите медикаменти”, посочи още Кънева.

Досега са взети проби на повече от 400 души. Търсят се още доброволци. За да е пълна представителната извадка, трябва да се изследват поне 6500 здрави българи от всички краища на България.

"Трябва да попълни информирано съгласие, клиничен въпросник, в който да желаещият да разкаже за своите заболявания и болестите в неговото семейство и да даде една епруветка кръв", каза още ръководителят на Центъра по молекулна медицина към МУ-София.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Съсед

Съсед

09.02.2024 | 08:12

Рисковано и глупаво. Кой знае колко издръжки ще ми лепнат комшийките? Вярвам само на Игенея.

Отговори
0 3
пътник

пътник

09.02.2024 | 07:54

Коцето пак да иска референдум с профаните.

Отговори
0 1
вирусът Х

вирусът Х

09.02.2024 | 07:03

Така, така! Геномът трябва да се проучи, за да се знае какви вируси да ни пращат. Че с този КОВИД ги изненадахме - голяма част отказаха да се ваксинират, а и не се разболяха.....

Отговори
9 3
Гого

Гого

09.02.2024 | 03:52

И къде аджеба в Пловдив може да се даде проба.

Отговори
3 0
Столипиново

Столипиново

09.02.2024 | 05:57

Куй туй геном,кач пара

Отговори
5 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?