1553

Старозагорската митрополия награди Митрофанова СНИМКА

Епархийският съвет към старозагорската митрополия отличи с църковни награди президентите Румен Радев и Георги Първанов, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, както и други политици и висши духовници за заслугите им към черквата със златните кубета "Рождество Христово" (град Шипка) и Шипченския манастир. Новината е на "24 часа".

снимка - Ваньо Стоилов, 24 часа

120 години от освещаването се чества от петък. Тридневните тържествата завършиха днес с божествена света литургия в храма, възглавена от Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския Гавриил.

Владиката Киприан прочете решение на епархийския съвет към митрополията в Стара Загора за награждаване с църковни отличия на политици и духовници за особени заслуги към епархията и по повод на годишнината. С орден "Св. апостол Карп", I-ва степен, бяха отличени президентът на Република България Румен Радев, Н. В. Симеон Сакскобурготски и бившият областен управител на Стара Загора, днес на Бургас, проф. Мария Нейкова.

При управлението на двамата от НДСВ през декември 2004 г. черквата е върната от държавата и от тогава е неделима част от Българската православна църква. До този момент тя е била държавна собственост и част от националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" с център Казанлък.

 
По решение на Епархийския съвет в Стара Загора дядо Киприан връчи лично плакет и грамота за участие в тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник "Рождество Христово" – Шипченски манастир на президента Георги Първанов /2002-2012/, на руския посланик в София Елеонора Митрофанова и на още редица висши духовници и политици.

Специална благодарност бе изказана на бившия старозагорски владика Галактион и на кмета на Казанлък Галина Стоянова за опазването на храма. Както и на бившия премиер Бойко Борисов, при чието управление в периода 2020-2021 г. бяха отпуснати 4,6 милиона лева за църковни ремонти в района на град Шипка.

За тържествата от Дания пристигна специално Патриция граф Игнатиева - правнучка на руския дипломат, който има заслуги за строителството на храма. Дойде и зам. служебният министър на културата доц. д-р Пламен Славов.

С църковни песнопения в службата днес участваха и Архиерейският хор на Стара Загора с диригент Мария Денкова и Московският синодален хор с художествен ръководител Алексей Пузаков.

Поздравителни адреси изпратиха българският патриарх Неофит и от Московската партиаршия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Дии

Дии

26.09.2022 | 07:47

Гнусна работа. Срам за църквата, срам за България.

Отговори
2 0
Пешо

Пешо

26.09.2022 | 00:55

Съвсем не достатъчно обаче.

Отговори
1 0
Перущица

Перущица

26.09.2022 | 00:46

Да ни поизмият очите след оня позор.

Отговори
1 1
Заслужено е награждават Митрофанова

Заслужено е награждават Митрофанова

25.09.2022 | 18:29

Егати и подигравката. Какъв е този артикул от сексшоп?

Отговори
7 0
Заслужено е награждават Митрофанова

Заслужено е награждават Митрофанова

25.09.2022 | 18:01

Да не искате да награждават англосаксонските нацисти. Много бързо забравихте кои държави са с православни християни. Нацистите нямат място в Европа и в България.

Отговори
14 14
Батко

Батко

25.09.2022 | 18:25

Що не вземеш да се на....беш

Отговори
7 7

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?