1553

Стари седесари изпратиха професор Елка Константинова СНИМКИ

Множество хора се събраха, за да отдадат почит и да кажат последно сбогом на писателката, учената, депутат и министър на културата в правителството на Филип Димитров – проф. Елка Константинова, предаде репортер на БГНЕС. Сред тях бяха и някои знакови лица на "синята идея" от времената, когато събираше стотици хиляди по площадите.

Проф. Константинова е родена на 25 май 1932 година в семейството на литературния критик толстоист Георги Константинов. Завършва българска филология. Била е преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство, както и във Висшия педагогически институт в Шумен.

Работила е в областта на съвременната българска литература, българския исторически роман, българската фантастика, българската литература между войните, символизма и диаболизма в българската литература.

Депутат е в VII Велико народно събрание (1990-1991) и в 36-ото Народно събрание (4-8 ноември 1991), както и министър на културата (8 ноември 1991-30 декември 1992). Тя бе и председател на Радикалдемократическата партия (декември 1989-20 юни 1993). Автор е на редица книги.

Последно тя заема длъжността културен аташе в българското посолство в Полша в периода 1993-1997 г. През 2002 г. е удостоена с Рицарски кръст от полското правителство за заслуги в утвърждаването на българо-полските културни връзки.

През 2012 г. проф. Константинова бе удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за особено значимите й заслуги за културата на България.

Последно сбогом на писателката отдадоха семейството й, както и близките й приятели. Поклонението се състоя в храм “Св. Седмочисленици”. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
старите седесари освен за изпращане, веене на украински знамена

старите седесари освен за изпращане, веене на украински знамена

22.01.2023 | 21:04

за друго не ги търсете!

Отговори
1 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?