Станишев и Костов атакуват министрите на Бойко

100-те дни изтичат, парламентът работи за корпоративни интереси, предупреди БСП лидерът Командира: Кажете как ще харчите бюджета, да не казвам аз

Министрите от ГЕРБ получиха солидна порция упреци и поуки за политиките си едновременно от двама бивши премиери - и от Сергей Станишев, а малко по-късно и от Иван Костов, на вчерашния парламентарен контрол.

Управляващите да престанат да използват парламента като инструмент за прокарване на корпоративни и лобистки интереси, а да се обърнат към реалните проблеми на хората и да работят за тях, призова бившият премиер Сергей Станишев от трибуната на Народното събрание. Според червения лидер изпълнителната власт не изразява ясно позиции, а се крие зад активността на отделни депутати.

Експремиерът аргументира думите си, като посочи промените в законите за лова, културното наследство и нотариусите. Приемат се закони в интерес на конкретни хора и групи, свързани с ГЕРБ, заяви в прав текст Станишев. Становището си той изрази като декларация от името на Коалиция за България.

Според него макроикономическите прогнози за свиване на БВП в България с над шест процента, 10 процента ръст на безработица и свиване на преките чуждестранни инвестиции над два процента изисква пълна, кризисна мобилизация на всички държавни институции - и въпреки това парламентът продължава да не работи.

Правителството се занимава с празнично представителни ритуали по откриване на обекти, направени по време на предишното управление, вместо приоритетно да приеме и да започне да реализира антикризисна програма, посочи още Станишев. Почти всяко негово изречение бе посрещано с шумни реплики и подвиквания от депутатите на ГЕРБ, което принуди председателя на парламента Цецка Цачева да въдворява ред.

Станишев се притесни и че проектобюджетът за следващата година се готви на тъмно и без публично обсъждане. Министърът на финансите ежедневно експериментира върху нервите на българите и непрекъснато генерира идеи за ръст на данъчно бреме - акцизите на цигарите, алкохола и оттам скок на цените на стоките, посочи той и завърши с предупреждението, че 100-те дни на политическа толерантност свършват.

Декларацията на Станишев накара съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов да поиска от парламентарната трибуна управляващите да разкрият цялата истина за наследството на тройната коалиция. Според него е наложително да се назоват тежките проблеми, „които вероятно са толкова тежки, че е трудно да бъдат казани".

Длъжни сте да го направите във всяка една от сферите, обърна се Костов към депутатите на ГЕРБ и министрите. Лидерът на ДСБ се обърна многозначително към финансовия министър Симеон Дянков, като настоя да бъде огласена прогнозата за изпълнението на приходите по консолидирания бюджет, защото атаките вече започват. Нека да застане тук премиерът и да каже за какво ще се харчи консолидираният бюджет, а не да ви нападат от опозицията, както направи Станишев. Излезте и кажете, за да не казвам аз, защото знам какво ще се случи, не спести съвета си експремиерът.

Лидерът на ДСБ не пропусна и здравния министър Божидар Нанев и го призова настоятелно да каже дали има статистика за какво са изразходвани средствата на здравната каса и министерството от 2001 г. насам и за хаоса, който е оставен.

Критиките на Костов към управлението, все още в лека форма, не започват отсега. Преди около десетина дни тъмносиният лидер показа недоволството си от твърде общата антикризисна програма на ГЕРБ. Командира даде ясен сигнал, че зорко ще следи стъпките на премиера в икономиката и финансите. Критиките не спестяваше и лидерът на СДС Мартин Димитров, който и преди дни повтори, че управляващите закъсняват с антикризисните мерки, при положение че страната ни вече е навлязла в сериозна фаза на кризата.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
стоян

стоян

12.10.2009 | 17:41

За да спестят пари от канализацията в с.Ново Делчево и с.Дамяница изкопи на 3-4 м дълбочина не се укрепваха/грубо нарушение на цял куп нормативни документи/,за за може групата на г-н Тотев да открадне повече пари от тоя обект. Прокуратурата нищо не направи по тоя случай ,като гражданин считам и настоявам ,че трябва да се направи нещо и истинските виновници да си го получат , а не Кольо !! На 14.06.2007 г., около 15.00 ч. на обект “Канализация – с.Ново Делчево” в с.Ново Делчево, общ.Сандански, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – строително – монтажни работи, като технически ръководител на обекта е нарушил чл.48 от Наредба № 2 за Минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд и строително монтажни работи /МИЗБУТИСМР/ и т.1.13 на Приложение № 1 към чл.2 ал.2 от Наредба № 2, а именно : преди полагане на стоманено бетонови тръби в изкопа в непосредствена близост до откоса му, не е извършил проверка за сигурността и обезопасяването му; т.1.24 на Приложение № 1 към чл.2 ал.2 от Наредба № 2 за МИЗБУТИСМР, а именно – изкопаните земни маси, стоманобетоновите тръби, както и движението на авто-кран и багер са били в зоната на естественото срутване на откосите на изкопа и са били на разстояние по-малко от 1 м. от горният им ръб; т.1.31 на Приложение № 1 към чл.2 ал.2 от Наредба № 2 за МИЗБУТИСМР, а именно – строително-монтажните работи в изкопа, който е подложен на навлажняване от подпочвената вода, а на 14.06.2006 г. и на силния дъжд са извършени без да са взети мерки срещу обрушаване на откосите /временно прекратяване на работа, намаляване на наклона на откоса/, като допуснал Димитър Ламбрев Богатинов от гр.Гоце Делчев, на длъжност “бетонджия” да полага бетонни канализационни тръби в изкоп – канализационен канал, в който има подпочвени и дъждовни води, а изкопа е правен с багер, който се е намирал в близост до мястото на злополуката, а тръбите са подавани с автокран, при което се свлича земна маса, удря по шията и гръбначния стълб Богатинов и го затрупва, като в резултат на това на 21.06.2007г. Богатинов починал. Кольо го отне се !!!!!!!!

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?