46

Станахме трети вносител на турски домати в света

България е третият вносител на турски домати в света, сочат данните на Асоциацията на износителите от Югоизточна Анадола, предава NOVA. Водещ вносител е Румъния, следва Украйна. Какво се предлага на пазара, на какви цени и какво се случва с българското производство на домати?

Две трети от доматите на щанда на Владимир Василев са внос.

"Червените домати са гръцки. Близо 40% от тези, които продавам, са турски", поясни мъжът. Вносът на турски домати е целогодишен, казва още търговецът.

Клиентите все по рядко купуват вносни домати. Споделят, че са скъпи и вкусът не им харесвал. И докато пазарът в страната е залян с вносни зеленчуци, българското оранжерийно производство удари дъното през миналата година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Хм…

Хм…

22.01.2023 | 23:25

Патриотизмът не се яде. Когато залеят българските домати пазара, юли и август и какво виждаш? При дръжката дърво, вътре пълни с вода. Преторени на макс. И гръцките, и турските, дето са ги брали полузелени, са по-хубави. А в супермаркетите холандски и полски, само за снимка. За ядене горе долу. Това е положението.

Отговори
0 0
Ха,ха

Ха,ха

22.01.2023 | 21:26

Турските и каквито и да са други домати са евтин боклук.Друг е въпросът че едни други боклуци разтуриха родното земеделие и продадоха България!

Отговори
1 0
Бай Тошо

Бай Тошо

22.01.2023 | 20:58

другари, липсвам ли ви?

Отговори
1 0
Играч

Играч

22.01.2023 | 19:04

Нашите земеделци хем взимат субсидии, хем хвърлят яко химия, хем и ламтят за надценка. Турските домати не отстъпват по вкус и качество, а на 3 пъти по-евтини. Само в България не се научиха, че с надценки бизнес не се прави

Отговори
2 2

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?