Стамболово остана бастион на ДПС

ДПС продължава 18-годишното си управление в Стамболово. Препоръчаният лично от Ахмед Доган  - Маджид Мандаджъ, наследи станалия депутат Гюнер Сербест на кметския стол в общината. Дипломираният педагог, досегашен председател на местния парламент, победи с 87% кандидата на управляващата партия ГЕРБ Господин Господинов, получил едва 8% одобрение. Малко над 36% от 10 661 гласоподаватели отидоха до урните в събота, сочат данни на общинската избирателна комисия. Победата на Мандаджъ бе обявена за предизвестена дори сред жителите на села с доминиращо българско население като Тънково. При това съотношение българи-турци и три пъти да се изредим до урните, пак нямаме шанс да преборим ДПС. Така в родното село на трима от кандидат-кметовете коментираха ситуацията в деня на избора. ГЕРБ ще спечели в Тънково, но не заради Господинов, а заради Бойко Борисов, твърди пред вестника застъпничка на догановата партия. Динко, както казват в селото на кандидата на ГЕРБ, се появил само веднъж по време на предизборната кампания - на партийно събрание. Пенсионерите го помнят от ранните му младежки години и от разлепените в последния момент плакати. В селото се говори, че въпреки бизнеса на Господинов, майка му ползва социални помощи за отопление.

Другият местен човек Милен Делчев от РЗС, макар да живее в селото, е още по-непопулярен от Господинов. Младият мъж категорично забранява да бъде сниман, докато пуска бюлетината. Никъде не се е появил, не общува, крие се. От него трудно би излязал и селски кмет, камо ли общински, твърдят в селото. Според хора от селото страстта на Делчев към лова е сред причините той да се бори за кметското кресло. Кандидатът на Атака - Тихомир Дялков, също е тънковец. За неговата "популярност" говорят спечелените 0,82% от гласовете, отреждащи му последното, пето място сред мераклиите за кмет. Разделиха се, така шансовете да бъде изместено ДПС съвсем се стопиха, признаха пенсионерите в Тънково. Шегуват се, че селото им е рекордьор по мераклии за властта. За общински кмет са трима, като дойде време за селски, ще са поне 7-8, колкото са всеки път, коментират в кръчмата.

Никой не чака промяна. Селото остарява. 135-годишната църква се руши в очакване на реставрация. През това време в общинския център Стамболово е повече от спокойно. Пожарна, линейка и полиция охраняват изборния ден. До 9 ч. сутринта гласа си са дали към 90 души от всичките 651 избиратели в селото. Доскорошният кмет и настоящ депутат от ДПС Г. Сербест не скрива учудването си от засиленото според него полицейско присъствие. През това време претендентът за овакантения пост Г. Господинов също чака първи резултати. В избирателната комисия в общината пък така и не дочакаха екипите социолози. Изборът им се е видял безинтересен, коментираха в една от комисиите. Към същото твърдение биха се присъединили и всички присъствали в общината в събота.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?