4232

Сребърен медал „Свети апостоли Петър и Павел“ дарение за едноименния манастир в с. Долни Лозен

Фасадата на основната църква в манастира е пресъздадена на аверса на медала, изработен от ситуирания в Пловдив частен монетен двор „Булминт“

В навечерието на храмовия си празник Петровден, 29 юни, девическият манастир „Свети апостоли Петър и Павел” край село Долни Лозен получи едноименен сребърен възпоменателен медал от българския частен монетен двор „Булминт“, ситуиран в Пловдив.  

Освен че стриктно следва иконописния канон, дизайнът на сребърния медал „Свети апостоли Петър и Павел” включва и фасадата на основната църква в манастира. Тя е важен елемент от композицията на аверса (лицето на медала), която изобразява още двамата първовърховни апостоли,  всеки с характерните за него символи на вярата – Св. Петър с ключовете към райските порти, а Св. Павел с неговата книга с четиринадесет послания до новопокръстени във вярата.  

Сребърният медал „Свети апостоли Петър и Павел” е част от четвъртата поред колекция медали от благородни метали на Програма „Православни светии“ на „Булминт“, с която се отдава почит на централни за източното православие свети личности. Общ елемент за всички колекции от програмата е реверсът (гърбът на медала), който е вдъхновен от иконостаса в църквата „Рождество Богородично“ в Рилския манастир, изработен в периода 1839 – 1844 г. от основателя на резбарското течение в Самоковската художествена школа – Атанас Теладур. 

Монахините от Долнолозенския манастир „Свети апостоли Петър и Павел” определиха изработката на медала като красива и иконографски издържана. От своя страна те дариха на „Булминт“ икона с един от знаковите сюжети –Коронясването на Св. Богородица от Светата Троица. 

Манастирът има дълга и интересна история. Намира се на изток от София в землището на с. Долни Лозен и съществува още през Х-ХІ век, но като мъжки и с по-голямo братство – около четиридесет монаси. Предполага се, че на територията му е имало два православни храма – единият посветен на апостолите Петър и Павел, а другият – на празника Петдесетница. В края на ХІV век той процъфтявал в духовно и материално отношение, но в последствие, подобно на голяма част от християнските храмове, бил разрушен. Населението на с. Лозен обаче запазило паметта за манастирските празници повече от 500 години, като поело за свое духовно задължение да организира отбелязването на Петровден и на Петдесетница.  

Настоящата сграда на църквата, посветена на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, е построена в ново време – в първите години на 21 век, и осветена на храмовия си празник Петровден през 2005 г. от тогавашния патриарх Максим. Храмът е изграден в осъвременен византийски стил, вдъхновил дизайнерите на „Булминт“ да пресъздадат неговото изящество върху медалите „Свети апостоли Петър и Павел”. 

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?