49

Срам: Родителите на изчезналата Ивана крили заболяването ѝ

Родителите на Ивана Георгиева от Дупница, която изчезна на 22 февруари, са се срамували от заболяването на дъщеря си. Това разкри кметът на града Първан Дангов. 

„Те бяха при мен и ми казаха, че ги е било срам да кажат, че детето им е такова“, каза кметът, цитиран от „Телеграф“. По думите му Ивана няма поставена диагноза. Но според него, ако тя е била лекувана и е пиела лекарства, е нямало да се стигне до изчезването й. За него е допринесъл и тормозът в училище.

„Родителите сами ме потърсиха, за да благодарят, че я търсим. Но те намират вина и в себе си. Те разбират, че са подценили ситуацията“, каза още той.

17- годишното момиче си тръгнало от училище миналия четвъртък, оставяйки в класната стая телефона и раницата си и изчезнало. Ден по-късно якето й е открито преди тунела за главен път Е79 в Дупница. От нея обаче няма и следа. Камера я е уловила как върви по потник. Това е последната следа от нея.

В издирването на момичето се включиха 150 души - полицаи са били командировани от Перник, София и Пловдив. Доброволци и горски служители също се ангажираха. Бил е претърсен огромен периметър в района на Дупница и близките села.

В издирването се включили следови кучета, дрон. Беше сформиран кризисен щаб за координация. Проверяваше се всеки сигнал. Телефонът на момичето бе предаден на криминалисти. От МВР съобщиха, че работят по всички версии, но водещите са, че Ивана или е отвлечена, или е отишла при приятел.

По думите на Дангов обаче момичето не е имало приятели, поне не от класа. Единственият й прозорец към света е бил мобилният й телефон, с който момичето никога не се разделяло.

Преди време Ивана пак изчезнала. Била със семейството си в Благоевград. Били на пазар. Изведнъж тийнейджърката просто се изпарила. Тогава си имала приятел. Оказало се, че тръгнала с него. Баща й се обадил и я намерил. Отвел я със скандал.

Откакто влязла в пубертета, Ивана започнала да се облича по-предизвикателно. Започнала да задава въпроси за секс. Търсила разговор с учители на тази тема. Но така и не срещнала разбиране, била отпращана, твърди градоначалникът.

От училището забелязали, че от свито и тихо момиче Ивана станала по-шумна. Започнала да говори цинизми, наливала се с енергийни напитки. Дангов дори обясни, че е била пред изключване заради поведението си.

От друга страна, по думите му тя била натикана в ъгъла от съучениците си. Постоянно й се подигравали. Последно момичето се остригало, защото съучениците й залепили дъвка в косата. Ивана не могла да я премахне и се подстригала.

Малко преди изчезването си пък била болна от грип. Избил й херпес на устата, а връстниците й започнали да я подиграват.

Пред медиите Виолета Стефанова - директорка на училището, в което учи момичето, категорично отрече Ивана да е била тормозена в клас. По думите й Ивана тормозела децата с поведението си.

Класната ръководителка Весела Владимирова пък обясни, че в деня на изчезването видяла Ивана с хапчета срещу висока температура. Взела й ги, а по-късно Ивана пак се сдобила с хапчета.

Заради случая Дангов нареди проверка във всички училища на територията на Дупница. Проверката цели да установи колко деца със специални образователни потребности са регистрирани в 8-те учебни заведения в града.

„Знаете ли колко деца аутисти има, които пребивават в училище и за тях държавата дава пари и ефектът е никакъв“, каза Дангов. Според него трябва да има превенция, за да няма повече акции за издирване на деца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
13 коментара
Тая залупената

Тая залупената

04.03.2024 | 08:05

Още ли я търсят . Кой ще плаща после май тати не вярвам.

Отговори
2 4
Прави впечатление,

Прави впечатление,

03.03.2024 | 18:51

Че безчовечни коментарчета като това на някакъв там дон бонбон се е харесало? Е, нямам думи.

Отговори
1 3
До Прави впечатление

До Прави впечатление

04.03.2024 | 08:07

Казва истината бе задртеняко . За това се харесва . Твойто никой не харесва бе .

Отговори
2 2
ЛОШО

ЛОШО

03.03.2024 | 16:14

ЗАЩО ТЪРСИТЕ ВИНОВЕН МИ ТЕ РОДИТЕЛИТЕ СА НАПРАВО ПРЕСТЪПНИЦИ И КЪМ ДЕТЕТО СИ И КЪМ ОБЩЕСТВОТО...

Отговори
12 4
Дон Бонбон

Дон Бонбон

03.03.2024 | 14:07

Малката щракалка си личи, че е психо... Ама и родителите са за пуцане!

Отговори
13 7
111222333

111222333

03.03.2024 | 12:36

Но пък кметът твърдо е решен да изкара виновно училището, съучениците и учителите на първо място. Този човечец трябва да си подаде оставката. Не става за нищо, освен за партиен блюдолизец.

Отговори
12 18
Няма държава

Няма държава

08.03.2024 | 11:37

Много добре прави кмета. Бих му стиснал ръката и благодарил. Ти явно си сляп и не виждаш, че в цяла България училищата са в катастрофа. Единственият кмет, който е взел отношение по въпроса, който касае цяла България. Браво, кмете!

Отговори
1 2
Айде сега родителите станаха виновни

Айде сега родителите станаха виновни

03.03.2024 | 12:06

Това с психичните проблеми е много деликатен момент. Аз лично не намирам вина в родителите, още по- малко в учителите. Има един много хубав бразилски сериал “Индия- любовна история”. Там се разглежда точно проблема с психичните заболявания: как се отключват, как близките отказват да приемат проблема, как крият диагнозата и оправдават симптоматичното поведение, сак нещата излизат извън контрол и в крайна сметка пак се стига до лечение.

Отговори
23 4
А вие как си мислите,че не са виновни родителите ли!?Първо те са за бо

А вие как си мислите,че не са виновни родителите ли!?Първо те са за бо

03.03.2024 | 13:22

Бой!Може ли да имаш дете със забавено умствено развитие,СОП,аутист или както му е диагнозата и въобще през всичките тези години да не го диагностицираш и да не върви по специална програма за деца със СОП?!Съвсем по д-р.начин щяха да се отнасят и педагозите с него,ресурсни учители,психолози и психиатри,логопеди щяха да работят допълнително с момичето и въобще д-р.щяха да са резултатите с нея.Пълно безхаберие първо на родители,второ на дирекция и педагози,че не са си свършили работата да притиснат родителите да вземат адекватни мерки спрямо детето.И страда и класът й,който търпи неадекватно поведение от нейна страна.Съсипаха собственото си дете от пълен егоизъм,комплекси и недочетеност.Елементарни родители,може ли да държиш голямо дете в това състояние без адекватна помощ?!Що за първобитност?!

Отговори
26 4
Сегашното

Сегашното

03.03.2024 | 11:26

Сегашното Общество е такова! Не състрадателно! И всичко започва от Народното събрание и политиците на върха! За тях закони няма! Какво остава за Човешки права!

Отговори
27 9
Юлия

Юлия

03.03.2024 | 14:09

Колкото и да си мъдрим, стигаме до политика. Защо? За мен пролемът тръгва първо от родителите. Не ги виня. Хората толкова могат. А училището къде е? Психологът в училището защо е?

Отговори
12 3
Днешното

Днешното

03.03.2024 | 11:21

Днешното Общество е такова! Проклето! И не състрадателно! И всичко започва от Народното събрание и политическите партии на върха! За тях Зякони няма ! Няма и човешки права!

Отговори
21 6
Ламарин Тенекеджиев

Ламарин Тенекеджиев

03.03.2024 | 12:53

Ааа ... Демек комунистическото общество е състрадателно...

Отговори
8 12

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?