4020

Спираме руския газ за Европа с Вертикален газов коридор

Вертикалният газов коридор е един отличен пример за регионално сътрудничество. Поздравяваме Ви за предприемането на тази важна стъпка за регионалната сигурност, заяви заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез.

Днес в Министерския съвет, в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов, бяха подписани два договора, с които се поставя начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор.

Значението Вертикалният газов коридор за България е изключително, съгласувахме гаранциите за 2025 г. България е основен двигател на инициативата за Вертикален газов коридор. Този проект дава възможност за диверсификация, а диверсификацията е обратното на зависимост. От страна на българското правителство можете да бъдете убедени в пълната подкрепа на проекта, заяви министър-председателят Главчев.

Вертикалният газов коридор не само ще бъде стратегически проект за нас, но ще гарантира енергийната сигурност на един по-широк регион е Европа, добави от своя страна министър Малинов.

По думите му, сътрудничеството между български и американски компании ще доведе до реализирането на проекта в срок.

Финансовият ресурс в размер на 485 млн. лева ще даде възможност за увеличаване на капацитета за внасяне на газ от Гърция за България. Този газ ще идва от САЩ и други партньори.

Реализацията на Вертикалния газов коридор ще се превърне в ключов повратен момент за спирането на транзита на руския газ през Украйна, тогава нашият маршрут ще стане основен за пренос на газ от надеждни партньори, каза още Владимир Малинов.

Посланикът на Украйна Олеся Илашчу благодари на България в Министерски съвет за устойчивата подкрепа.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.

С подписването на документите днес започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?