2374

Спасител от АМ "Тракия": Не съм герой, всеки лекар би постъпил така

Децата, настанени след тежката катастрофа на АМ "Тракия" в "Пирогов", все още са в тежко състояние

Децата, настанени след тежката катастрофа на АМ "Тракия" в "Пирогов", все още са в тежко състояние. В момента са в реанимация. Няма пряка опасност за живота им, но състоянието им не е леко, съобщи директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Едното дете след дълга операция вчера е прекарало по-спокойно нощта. Тази сутрин му престоят още две операции, за да се подобри състоянието му. Има организация всички екипи да са на разположение, ако има нужда. Има подкрепа от министерството и от цялата държава, каза д-р Димитров. Каза още, че все още родителите на децата не са потърсили информация от него и заяви, че е на разположение.

Междувременно вече стана известно името на лекарят спасител на мястото на катастрофата, която стана в неделя. Съдовият хирург д-р Антон Елкин от старозагорската частна болница "Тракия", е бил първият оказал помощ на пострадалите при катастрофата със сръбския автобус в неделя.

Елкин не е видял самата катастрофа, но е пристигнал в първите минути, след като хората са започнали да излизат от преобърнатия автобус с помощта на пожарникарите.

"Пътувайки към Стара Загора на връщане от двудневна почивка на Черноморието видях автобуса, който беше в канавката. Баха минали броени минути от инцидента. Имаше над 50-100 коли спрели в аварийната лента - хора, които помагат на пострадалите", разказа лекарят пред БНТ.

Преди него там е имало и друг лекар, но той не знае името му и от къде е. Колегата му е започнал с доброволците да вадят хората от автобуса и да прави първоначални прегледи.

"До момента, в който пожарникарите пристигнаха бяхме успeли да извадим всички хора от автобуса, да започнем началните прегледи и постепенно да отсяваме най-леките случаи, спрямо най-тежките и критичните пациенти", разказва д-р Елкин.

Лекарят поставя точна диагноза за най-критичните и насочва те първи да бъдат транспортирани към болница. Импровизираният триаж на пътя е помогнал много за бързата оценка на физическото състояние на пострадалите още преди пристигането на първите екипи на "Спешна помощ".

"За хора, които не са свикнали с кръв и подобни гледки, ситуацията беше ужасно изглеждаща - деца, облени в кръв, пищящи, бяха в шок от ужаса. Голяма част от тях бяха с леки травми и наранявания, но с разкъсни контузни рани на главата, което води до обилно кървене. Ужасът в очите на тези деца води до ужас у хората, които преминаваха, и много от тях се спираха и се включваха", казва лекарят.

Д-р Елкин заяви, че е благодарен на всички, които са помогнали, а те не са били малко.

"Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така", коментира той.

Според огнеборците от екипа обаче "този лекар изигра изключително важна роля, защото създаде истинска организация в една много сложна ситуация на пътя". В бързината така и не успели да го попитат за името му. Вчера обаче стана ясно, че това е именно д-р Елкин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Д-р Елкин

Д-р Елкин

16.08.2022 | 10:19

Д-р Елкин и др.ви колега-лекар,отзовал се на помощ в катастрофата,благодарим ви сърдечно,че сте оказали адекватна помощ на невинните дечица.Пример сте за всички лекари!От такива като вас има нужда България-самоотвержени лекари и ЧОВЕЦИ преди всичко.Благодарим сърдечно!Хвала!

Отговори
4 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 09:51

това е ЧОВЕК иИСТИНСКИ ДОКТОР ПОКЛОН

Отговори
6 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?