2374

Спасител дава съвети за безопасност на плажа

Разговаря: ВАЛЕРИЯ ГЕРГАНОВА

Пловдивчанинът Иван Гочев, на 57 години, е спасител на граничната линия между Слънчев бряг и Св. Влас. Вече 10 години по цяло лято се грижи за безопасността на плажа. Преди това има дългогодишен опит като плувец и спасител в спортен комплекс ВСИ в Пловдив. Проведохме с него разговор, в който да разкаже малко повече за работата си и опасностите, които морето крие.

- Как протича един ден в живота на спасител?

 - Работното ни време е от осем до шест, но още преди осем сме на плажа за подреждането на спасителния пост. Подготвяме плавниците, опъваме въжетата, уверяваме се, че няма хора на поста. Наблюдаваме морето и определяме флага - дали ще е зелен, жълт или червен. След това през целия ден сме нащрек и следим какво се случва.

При необходимост влизаме във водата. Миналата седмица за един ден имаше двама спасени, но и един удавник - в 20.30 ч., когато вече няма спасители на смяна. Дръпнало го е навътре морето. Голям проблем е, че хората идват неподготвени на плажа, без да подозират за опасностите. Има предупредителни табели на всеки пост и до кейовете, но никой не ги чете. По-голямата част от инцидентите стават от незнание или изпадане в шок.

- За какво предупреждават различните флагове и как се определят те?

- Следим вятъра и морското вълнение.

Зелен флаг е при 0 бала морско вълнение и нормален вятър с посока от морето към брега. Тогава къпането е разрешено с надуваеми предмети до поставените плавателни знаци. Ако има хора зад шамандурите, им сигнализираме със свирките.

Жълт флаг се вдига в две различни ситуации. Едната е при 2-3 бала вълнение и над 75 см ветрова вълна. Тогава има леки течения, опасни за деца и хора, които не могат да плуват. Другата е при обратен, страничен или полустраничен вятър, който завлича надуваемите предмети навътре.

Наскоро имахме такъв случай. Млади хора играеха на топка и имаше страничен вятър. Не беше много силен, но отнесе топката. Един човек тръгна след нея, стигна на 300-400 м навътре от брега. Видях го, че е опитен плувец, но въпреки това не успя да се върне. Аз имах готовност, сложих плавниците и го изкарах. Сега е добре.

При червен флаг къпането е забранено. Обявяваме го при над 2-3 бала вълнение, когато има много високи вълни. В много редки случаи намираме така наречените къпални - малки заливчета, където пускаме хора до коленете под наблюдението на спасителите.

- С какво друго трябва да са запознати плажуващите? Кои са основните опасности, които морето крие?

- Морските течения крият много опасности. В Черно море от север се вливат много пълноводни реки и водата се измества към южните брегове. Тоест основното течение е от север на юг. Обикновено при вятър започва да изписва кръгове от североизток, което е много изявено от Свети Влас до Слънчев бряг. При обратен вятър обаче течението променя посоката си. Тогава имаме косо течение, което дърпа навътре. Скоростта му е около 0.5 м/сек., което не е много и не го прави толкова опасно. Въпреки това е рисковано, ако в него попадне неопитен или изморен плувец. Морето го люлее навътре, човекът вижда, че не може да излезе, и изпада в шок.

В такива моменти най-важно е да запазите самообладание. След това трябва да се отпуснете на повърхността и да определите накъде е течението - то ще ви понесе в определена посока и от там трябва да намерите найблизкия бряг вляво или вдясно. Неопитните плувци започват да плуват напред срещу течението, което ги изморява и може да изпаднат в шок. Трябва да внимавате и с успоредното течение, което е подобно на косото, но се образува успоредно на брега и при различни ветрови вълни си променя местонахождението.

 Мъртвите течения са голяма опасност, която се появява точно в началото на август заради затоплянето на температурата на горния слой на водата. Какво се случва тогава - вятърът прави наноси на 50-100 м навътре в морето. Между тези плитчини се получава като корито на река и при обратен вятър водата започва да дърпа навътре и развива скорост до 3-4 м/сек.. Коварното е, че това е невидимо на горния слой, а може да започва съвсем близо до брега. В такава ситуация отново най-важно е спокойствието, както и човек да може да прецени способностите си.

Има два варианта - да се оставите по течението и да навлезете 50-100 м навътре, където интензитетът отслабва. Оттам трябва да плувате леко наляво или надясно, за да се върнете към брега по допирателната. В случай че не може да навлезете 100 м навътре, трябва да се мобилизирате, да преодолеете шока и да вложите доста усилия да излезете напред към брега.

Това е едно от най-страшните течения през август месец, но и косото не е за подценяване.

Третата голяма опасност са кейовете и скалите. Представете си едно успоредно течение, чиято скорост се засилва при обратен вятър. Течението може да е много слабо на самия бряг, но покрай кейовете то се удря в камъните и ги подкопава, понеже няма накъде да продължи. Така се образуват водовъртежи, които дърпат в морето.

Колега, който работи на Лозенец, ми е разказвал, че там хората много трудно излизат от такива течения.

- Какви са вашите препоръки към хората на плажа?

- Бъдете информирани. Има много реални опасности по нашето Черноморие. Има карти на всички плажове - свалете ги и проучете теченията в местността, където сте. Към родителите - внимавайте с поясите и не ги слагайте прекалено стегнато на кръста на децата.

Имало е случаи, в които вълните обръщат малките с главата надолу, те не могат да излязат от пояса и започват да се давят.

Също така не пускайте децата си покрай кейове и скалисти местности заради теченията, които се образуват. Бъдете с повишено внимание дори когато морето изглежда спокойно. Най-вече общувайте със спасителите и слушайте съветите им. Всеки ден влизаме да проверяваме дъното на около 200-300 м от брега и знаем посоката и скоростта на вятъра.

- Как се справяте с хората, които не се вслушват в съветите на спасителите, влизат зад шамандурата, не се връщат при сигнал със свирката?

- Обикновено преценяваме дали са плувци, или не. Можем много пъти да дадем сигнал, но ако те продължават да влизат навътре, не можем да ги спрем. В един момент спират да чуват свирката. Ние продължаваме да ги наблюдаваме и по преценка влизаме във водата, за да имаме готовност да ги извадим.

- Какви умения са нужни, за да стане човек спасител?

- В България първо се преминава обучение за спасител на басейни и закрити водни площи, а след това втората степен е за открити водни площи, морета и океани. Изпитите са доста тежки, но е важно да сме добре подготвени. Знаем и първа помощ - какво да правим при спиране на дишането, при кръвотечения, при топлинен удар, който най-често е съчетан с алкохолно натравяне.

Също така трябва да поддържаме висока спортна култура, което се постига чрез ежедневни тренировки и плуване. - Благодарна или неблагодарна е професията на спасителя? Оценяват ли хората какво правите за тях? - Труден въпрос. Има хора, които са попадали в инциденти и са получили помощ. Тогава най-силно се оценява работата на спасителя. Много други се отнасят пренебрежително, все едно сме там да им разваляме удоволствието. А ние постоянно наблюдаваме, свирим, помагаме. Не всеки го оценява това нещо, но всеки има право сам да си решава.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Богдан Попов

Богдан Попов

06.08.2022 | 18:25

Колко умни сьвети от един истински професоналист. Благодаря му от все сьрце. Аз лично сьм добьр плувец но винаги сё сьобразявам с морето и спасителите. Не сё дави този който не влиза да плува

Отговори
2 0
Жоро

Жоро

06.08.2022 | 18:20

Браво, колега! Бъди жив и здрав!

Отговори
3 1
Колега спасител

Колега спасител

07.08.2022 | 20:27

Много се извинявам, но лично познавам този господин, малко е послъгал, вярно спасител е, но за 1ва година на море, от 2018г е спасител, първо в сол НЕСЕБЪР, после в АКВА ПАРАДАЙЗ РЕЗОРТ, чета интервюто, и недоумявам как може да се изхвърля толкова много, малко послъгва, та той дори не може да окаже първа помощ на пострадал, направо отива при доктора,, нищо лично към Ванката, но, с това интервю, малко послъга!!

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?