4232

"Спартан" спаси живот! Въздушните ни сили транспортираха пациент от София до Мюнхен

Самолетът излетя в 10:06 ч. от София и кацна на летище Мюнхен в 12:40 ч. 

 

Дежурен екипаж на самолет C-27J „Spartan“ от 16-а авиобаза беше задействан днес със задача осигуряване на медицински транспорт на пациент и съпровождащ медицински екип от летище София до летище Мюнхен във Федерална република Германия. Това съобщиха от Министерството на отбраната (МО). 

Самолетът излетя в 10:06 ч. от София и кацна на летище Мюнхен в 12:40 ч. В 17:10 ч. самолетът се приземи обратно на летище София, като задачата по транспортирането на медицинския екип и пациента беше изпълнена успешно, добавиха от министерството. 

Екипажът беше задействан със заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по заявка на Министерството на здравеопазването. Командир на екипажа е майор Николай Георгиев, помощник-командир – старши лейтенант Калоян Атанасов, борден инженер – майор Мирослав Пипев, старши сержант Биляна Тошкова и борден механик - редник Илиан Стоянов. 

Вчера „Спартан“ транспортира от София до Варна и обратно медицински екипи при създадена донорска ситуация за органна трансплантация.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?