Сп. "Лекспансион": В БГ винаги се стига до господин 5-10%

Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията. Убийства, отвличания, масови измами...  Всеки, които иска да прави бизнес в тази страна, трябва да бъде нащрек. Това се казва в обширен репортаж на специалния пратеник на най- голямото френско икономическо списание "Лекспансион" Шарл Аке. "Полунощ в казиното на хотел "Родина" в центъра на София. Тъмни костюми, много късо подстригани мъже с вратове на бикове. Трима са застанали около металната рулетка. Естествено, с пури в края на устните. Зад тях като надути балони въоръжени яки мъжаги следят кой влиза и кой излиза, готови във всеки един момент да реагират. Добре дошли в царството на мутрите. В тази богата фауна намираме всичко - мафиотски босове, бизнесмени, съмнителни посредници. Тук всеки иска да демонстрира и да блесне. Луксозни коли, красиви миски и, разбира се, една чета от бодигардове - колкото повече бодигардове - толкова по-високо в обществото". Така започва репортажът на пратеника, който припомня, че само през последните осем години по централните софийски улици са убити над 150 души.

"Сводничество, контрабанда с цигари, фалшиви пари. Тук бяха създавани истински престъпни империи. В същото време бившите апаратчици преодоляха падането на стената, много често бивши служители на спецслужбите се възползваха от приватизацията и изкупиха на безценица или чрез рекет държавни предприятия. Така цели сектори от икономиката са в техни ръце. Днес тези предприемачи контролират всичко - притежават банки, застрахователни компании, фирми за недвижими имоти, авиокомпании. Кой ги познава всъщност - кои са тези хора? В действителност никой не ги познава и в това е проблемът", пише Шарл Аке.

"В тази държава никой не знае кой, кой е - никога не знаем с кого си имаме работа.  И френските инвеститори, които идват тук с открито сърце, много скоро си чупят пръстите", пише още в анализа, в който са дадени и няколко примера за "умопомрачителни" измами, на които са били жертва френски инвеститори. Един от тях превежда 100 000 евро за месо. Месото не тръгва, защото просто няма кланица, интернет сайтът е фалшив и, разбира се, няма месо. Друг се опитал да купи терен, но и той попада на мошеник, който прибира парите и изчезва. "Да не говорим за този пекар, който искал да предложи френския хляб в страната на киселото мляко. Прекрасна идея - сигурно е така, ако неговият съдружник не беше го измамил и прибрал целия капитал", добавя авторът на статията.

Специално внимание се обръща и на френската компания "Карфур", която при идването си в страната ни е поискала да създаде джойнтвенчър, но много скоро решава да участва сама.  Все пак ръководителите на фирмата са били принудени да се възползват от "съветите" на местни бизнесмени - двама братя, които са се движили със спортни коли и една чета от бодигардове.

Шарл Аке цитира директора на "Виваком" Бернар Мошени, който казва, че когато чужденец пристига в България трябва да се оставят настрани принципите. Според него е много важно на място да се намери човек, който да решава проблемите. "Има много посредници в сянка.  Понякога ситуацията се деблокира, без да се разбере защо", казва той.  В материала се обръща внимание и на сериозните проблеми в публичния сектор, защото чужденците влизат в директна конфронтация с местните мафиотски групировки, готови на всичко, за да спечелят конкурса. "Такава беше политиката преди последните избори през юли 2009-а. Защото новият премиер Бойко Борисов - бивш бодигард, се опитва да сложи край на тези лоши практики", се казва в статията. Дали е имало подкупи, никой не може да каже, но същите съмнения съществуват и за новите документи за самоличност, чийто конкурс беше спечелен миналата година от "Сименс", добавя авторът, който се позовава на френския посланик Етиен дьо Понсен, че организацията на този конкурс от 100 млн. евро е съмнителна. В репортажа се са казва още, че за да влезеш на пазара, винаги стигаш до някой господин 5%, който в повечето случаи е политическа фигура, но много често тарифата скача до 10%. "За съжаление, законите са направени така, че престъпниците да нямат проблеми", казва Етиен дьо Понсен. "Съдиите много често са корумпирани, но нещата отиват много по-далеч. Сводничеството беше декриминализирано и известен бандит от сектора получи три години вместо 10. Всъщност няма политическа фигура, която да е била осъдена за корупция в тази страна. Дори да имат безспорни доказателства, българските полицаи трябва да изпълняват абсурдни процедури преди задържането, които имат за цел да ги неутрализират. С една дума, идват добри дни за българските мафиоти", се казва в края на репортажа. В специално каре пък е отбелязано, че отвличанията са на мода в България.    

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?