3906

Сняг, виелици и преспи: Зимата се развихря през уикенда КАРТИ

Очакват се интензивни снеговалежи


Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух

 

Още днес следобед и привечер вятърът ще се обърне и ще задуха със студени пориви от северозапад. До полунощ локално из Дунавската равнина ще има кратки валежи от дъжд, дори с възможна гръмотевична активност.

Рано в събота ще завали сняг в Западна и в Северна България. В хода на деня валежите ще обхванат цялата страна – ще са интензивни, с натрупване на снежна покривка. По планините и в Източна България в събота ще духат силни северни ветрове с условия за навявания. Снеговалежите ще спрат поетапно, от Север на Юг най-късно до сутринта в неделя.

 

В централните и някои източни райони на Северна България очакваният нов сняг ще е около 15-20 сантиметра. 10-15 сантиметра е потенциалът на валежа в Западна България, без крайния Северозапад. Около 5-6 сантиметра се очакват в по-топлата част на страната – в източната част на Горнотракийската низина.

 

В неделя облачността ще се разкъсва с тенденция следобедът да е слънчев. До средата на следващата седмица валежи няма да има, облачността ще е динамична с повече слънце. Периодът ще е студен със сутрешни температури до минус 10 градуса в отделни котловини без облаци и вятър в ранните часове. Денем термометрите ще се колебаят около нулата.

 

До края на месеца предстои още един кратък по-топъл период – около 25-26 януари, когато средиземноморски полъх ще вдигне градусите до 10-15 в обичайно топлите райони в страната. Ако се запази текущата атмосферна конфигурация, повишена вероятност за нов снеговалеж има в последните дни на януари и самото начало на февруари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?