71

Сняг се сипе над България: Вижте къде има поледици и преспи

Сняг заваля в части от страната. На някои места видимостта е ограничена и има заледявания, а пътищата се почистват. Призоват се водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми, предава NOVA.

Шипченският проход се почиства от сняг, на пътя сега са три машини. Това съобщи Евгени Кръстев, дежурен оператор в Областното пътно управление в Стара Загора.

Температурата е минус два градуса. В района на прохода "Хаинбоаз" вали мокър сняг, а температурата е положителна. Настилките се почистват от две машини.

"В областта има частични заледявания на места. Участъците се опесъчават своевременно. Пътната обстановка е под контрол и всички затруднения се следят от екипи на Пътната полиция и Областното пътно управление", каза Кръстев.

Проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян. Времето е облачно, вали сняг, а температурата на въздуха е между минус 3 и 4 градуса.

Пътните настилки са мокри, а по високите части има и заснежени участъци. Машините са терен, за да почистват и опесъчават пътищата в региона. Заради пресечения терен на региона е повишена опасността от падащи камъни по пътищата.

През нощта не са получавани сигнали за инциденти по пътищата в областта. Целогодишно е ограничено движението за товарни автомобили с маса над 3,5 тона през прохода Пампорово.

Сняг заваля и на Узана. Там снежната покривка е около 10 см.

Снеговаж падна и до Търговище - хижа "Младост". На Твърдишкия проход също има натрупан сняг.

Първи сняг падна и в Трън.

На гара Аврамово е истинска зимна магия. Велинград също се покри със зимна украса.

Нови хан, Софийско също се покри със сняг. 

Сутринта в по-голямата част от Северна България има валежи от слаб сняг. В останалата част от страната валежите ще са от дъжд, в югоизточните райони - значителни по количество, сочи прогнозата за времето.

Оранжев код за значителни валежи от дъжд е обявен в 4 общини в област Бургас. Жълт код за продължаващи валежи от дъжд, както и от сняг е обявен в 11 области. 

 

Предупредителният код е в сила за областите Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Над планините ще бъде облачно и с валежи от сняг, под около 1200 метра - от дъжд. През деня с повишението на температурите по старопланинските проходи ще има условия за образуване на поледици. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Д. Стаматов

Д. Стаматов

30.11.2022 | 09:12

Браво Марица! Навярно е опясъчено и проходимо и в Кордилерите, Апалачите и Андите... а и на Беклемето щом не го споменава те. Ама то от там кой ли пътува точно сега???

Отговори
4 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?