49

Снежен ад: Още една община обявява бедствено положение

Очаква се и Община Шумен да обяви бедствено положение заради лошото време. Това обяви началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов пред Нова телевизия.

„Нощта беше напрегната, екипите ни реагираха на над 317 сигнала, от които 227 свързани с метеорологичните условия. Има множество паднали дървета и образували се преспи. Затворени са пътища в Източна България. Токът е прекъснат в северната част на Шумен. Във Варна сме евакуирали 70 души, в Шумен 30. Те са били в колите си, достигнато е до тях и са изведени на безопасно място”, поясни Джартов и призова гражданите, особено в източната част на страната, по възможност да останат по домовете си. За момента няма прелели реки, увери той.

Затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград, на пътен възел „Диамант” е изграден контролно-пропускателен пункт от 23:00 ч. снощи, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. Полицейски служители пренасочват водачите по обходен маршрут през Търговище. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в района на Хитрино, поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна.

Десетки са получените сигнали за закъсали автомобили, паднали клони и дървета. Целият наличен състав на шуменската Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е мобилизиран и е на терен, посочи Йорданова. Обстановката в северната част на областта е сложна, има сигнали за закъсали автомобили в района на Каолиново, Нови пазар и Хитрино. Общо 36 са получените сигнали, 12 за евакуации, които са извършени. Има сигнали и за паднали клони и дървета, те се отработват приоритетно. 

Поради силните снегонавявания и образувани преспи има закъсали три противопожарни автомобили и снегопочистваща техника. Работата на спасителните екипи в областта продължава. Поради скъсан централен електропроводник няма ток в Нови пазар, получени са съобщения за спряно електроподаване в някои шуменски села. Ток няма и в западната част на Шумен. В областта без ток са общо 31 населени места. Дежурните екипи на ЕРП-Север работят за отстраняване на авариите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Ники

Ники

20.11.2023 | 13:22

Бати глупаците преди години 2 метра сняг е имало и не е имало бедствие сега завали малко и опищят всичко

Отговори
1 0
Костов

Костов

19.11.2023 | 21:27

КАК НЕ ВИ Е СРАМ ,ВСЯКА ГОДИНА ЕДНО И СЪЩО ,КЪДЕ СА НО ПСРИТЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ ГАДОВЕ ТАКИВА ,ВАС ТРЯБВА ДА ВИ СЪДЯТ И ОДЪФЯЪ НА МБ ГОДИНИ ЗАТВОР ,ВИЗИРАМ АПИ И РАБОЪНИЦИТЕ КОИТО ОТГОВАРЯТ ЗА БЕЗОПАСНОСТА НА ПЪТЯ ,ИЗРОДИ ,КОЛКО ХОРА ПОГУБИХТЕ,КОЛКО СЕМЕЙСТВА ПОЧЕРНИХТЕ ,??? ДО КОГА????

Отговори
1 0
МУН

МУН

19.11.2023 | 11:53

Да се чуди и да се мае човек как хората се оправяха преди повече от 30 години, когато падаше и по метър сняг. Как успяваха да разчистят пътищата, защо жиците не падаха от най-малкия сняг? Сега от крадене не им остава време поне малко да се подготвят за зима и сняг. Само лигави сополи и рев заради "лошото" време. Ами зима е, какво друго искате?

Отговори
10 2
Безразличие

Безразличие

19.11.2023 | 14:07

Живея в малък и краен квартал в София. Имаме много дървета и зеленина. Зеленината ежегодно намалява заради глупавата програма зеленина София. Масово в междублокавите пространства зелените площи се разкопават от живущите и на тяхно място се появяват зеленчукови градини с грозни огради или се правят кули от десетки автомобилни гуми. Вече има и много изсъхнали дървета, но никой не взима мерки за тяхното премахване. Ако има вятър и паднат пак природата ли ще бъде виновна?

Отговори
2 3
Bobo

Bobo

19.11.2023 | 11:21

Вам обоим это понравится!!!! Абсолютно новые возможности в сексе, независимо от возраста. Это очень крутая штука, попробовав один раз, вы никогда об этом не пожалеете-----> https://tyny.to/suex

Отговори
1 5

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?